Německá ekonomika se drží: vzrostla o 0,5 procenta

Německo, export

Německo, export Zdroj: profimedia.cz

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla podle předběžných údajů mnohem rychleji, než se čekalo, hlavně díky vývozu. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,5 procenta po poklesu o 0,2 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Meziročně tempo růstu zrychlilo na 1,7 procenta z 1,5 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali mezičtvrtletní růst pouze 0,1 procenta a zpomalení meziročního růstu na 0,8 procenta.

Údaje dokonce překonaly i nejvyšší odhady analytiků, kteří počítali s růstem proti předchozímu čtvrtletí nejvýše o 0,2 procenta.

Vývoj růstu HDP Německa(mezičtvrtletně 2008-2011)

Vývoj růstu HDP Německa (mezičtvrtletně 2008-2011)Vývoj růstu HDP Německa (mezičtvrtletně 2008-2011) | tradingeconomics.com

Německou ekonomiku táhl na počátku roku nahoru podle statistiků hlavně vývoz. Zvýšila se však i domácí spotřeba. Naopak investice klesly. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Důvěra investorů v německou ekonomiku prudce klesla

V rozporu s dobrými makroekonomickými čísly za první čtvrtletí, důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku tento měsíc prudce klesla. Index německého výzkumného ústavu ZEW se snížil na 10,8 bodu z dubnových 23,4 bodu a zaostal i za odhady analytiků.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení hodnoty indexu jen na 19 bodů. Údaje ZEW se zakládají na průzkumu u 284 analytiků a investorů z období od 30. dubna do 14. května.

„Tento měsíc mohly přispět k poklesu výsledky voleb v Řecku a ve Francii, které zvýšily pochyby, že evropské vlády budou rázně bojovat s dluhovou krizí,“ uvedl ZEW v prohlášení.