Německá koalice zvažuje legalizaci marihuany. Ford chce konkurovat Tesle

Ford

Ford Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Ford sází na elektromobily 

Elektromobilita táhne. Tradiční automobilka Ford chce do roku 2023 vyrábět 600 tisíc vozidel ročně s čistě elektrickým pohonem. „Poptávka je mnohem vyšší, než jsme očekávali,“ uvedl šéf společnosti Jim Farley. Pokud by se to Fordu povedlo, patřil by mezi největší producenty elektromobilů na světě. Ford má konkrétně ambici se umístit přímo za lídrem trhu, Teslou Elona Muska. Není ovšem jasné, zda by 600 tisíc elektrických vozů stačilo, jelikož konkurenční General Motors plánuje do roku 2025 vyprodukovat až jeden milion elektromobilů.  

Německá koalice pro legalizaci 

Formující se německá vláda zelených, sociálních demokratů a svobodných demokratů se pravděpodobně shodne na změně legislativy pro užívání marihuany. Zelení a FDP podporují legalizaci dlouhé roky, nyní se jim ve společné vládě naskytne unikátní příležitost. Změna by měla směřovat ke kontrolované distribuci omamné látky dospělým pro rekreační účely. Pokud by se tak stalo, Německo by bylo teprve třetí zemí v Evropské unii s legalizovanou marihuanou. K Nizozemsku, které je tím známé dlouhé roky, se v říjnu přidalo Lucembursko. 

Apple chce autonomní auto 

Technologická společnost Apple plánuje, že hned první verze jeho auta bude plně autonomní. Dosud se v při vývoji inženýři americké korporace orientovali dvěma směry - jeden se soustředil na částečně samořídicí auto s větším důrazem na jízdní vlastnosti, druhý tým se soustředil výhradně na autonomní vozidlo. Podle zdrojů Bloombergu hodlá Apple svůj vůz dostat na trh už v roce 2025.

Na projektu Titan, jak zní interní označení vývoje, pracuje Apple už od roku 2014. První model by měla společnost představit už za čtyři roky, nicméně datum není definitivní. V reakci na zjištění Bloombergu si akcie Applu připsaly 2,4 procenta. 

Z trhů a burz

Smíšené výsledky 

Hlavní americké akciové indexy se dnes vydaly oběma směry. Širší S&P a Nasdaq stouply na nové rekordy díky příznivým výsledkům maloobchodních a technologických firem. Dow Jones však klesl, hlavní podíl na tom měla firma Cisco Systems.

Index Dow Jones v závěru obchodování oslabil o 60,1 bodu, tedy 0,17 procenta, na 35.870,95 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 15,87 bodu, čili 0,34 procenta, na 4704,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 72,14 bodu, neboli 0,45 procenta, na 15.993,71 bodu.

Nvidia na rekordu 

Technologický sektor podpořil výrobce čipů Nvidia, jehož akcie díky výsledkům hospodaření posílily na nový rekord. Podobně díky optimistickým čtvrtletním výsledkům vzrostly i akcie maloobchodních firem Macy's a Kohl's. Investoři považují výsledky maloobchodních firem za signál silné spotřebitelské poptávky, která přetrvává i přes rostoucí inflaci.

Výrobce síťového zařízení Cisco se však propadl, protože kvůli výpadkům dodavatelského řetězce a zpoždění dodávek čeká v tomto čtvrtletí nižší tržby než analytici. Klesl také vydavatel platebních karet Visa kvůli obavám, že by Amazon mohl omezit své vztahy s firmou.

Tweet dne 

Metaverse, Omniverse… a Nikeland? Světoznámá značka oblečení se spojila s platformou Roblox a vytvořila prostředí, ve kterém budou avataři oblečení do Nike kolekcí. Uživatelé mezi sebou mohou soupeřit v minihrách. 

Stane se dnes 

  • Rakouští hejtmani budou společně s kancléřem Alexanderem Schallenbergem projednávat situaci v zemi. Horní Rakousy a Salcbursko volají po zavedení plošné uzávěry kvůli rostoucímu počtu infekcí.
  • Pokračují jednání zástupců Evropské unie a Británie o kontrolách zboží mířícího do Severního Irska.
  • Bude zahájen Evropský bankovní kongres, kde vystoupí mimo jiné prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová a odcházející šéf německé centrální banky Jens Weidmann.
  • Bude pokračovat očekávané hlasování o balíku investic v objemu 1,75 bilionu dolarů na sociální programy a boj s klimatickými změnami, který prosazuje demokratický prezident Joe Biden.