Německá levice uhájila Berlín, uspěli i piráti

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: wikimedia.org

Dnešní volby v Berlíně podle odhadů zveřejněných po uzavření hlasovacích místností vyhrála dosud vládnoucí sociální demokracie (SPD). Průlom zaznamenala Německá pirátská strana, která by měla vůbec poprvé v Německu zasednout v zemském sněmu. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové podle odhadů skončili druzí s lepším výsledkem než při předchozích volbách před pěti roky. Pravděpodobně však dál zůstanou na berlínské radnici v opozici.

SPD získala podle prognózy německé veřejnoprávní televize ARD 29,5 procenta hlasů. Její předák Klaus Wowereit se tak může podle očekávání chystat na třetí funkční období v čele německé metropole, která je současně jednou ze 16 spolkových zemí. Jako nejpravděpodobnější koaliční partner SPD z voleb vyšli Zelení, kteří podle odhadů obdrželi 18 procent hlasů.

Za vítěze se může označit i pirátská strana, které ARD předpovídá zisk 8,5 procenta hlasů. To by této malé straně, spojované dosud hlavně s požadavky na svobodné využívání internetu, umožnilo poprvé zasednout v regionálním parlamentu.

CDU si s odhadovanými 23,5 procenty hlasů mírně polepšila, k vládě nad Berlínem jí to ale nejspíš stačit nebude. S ní se bude pravděpodobně muset rozloučit i marxistická Levice, která dosud s SPD hlavní město řídila. V dnešních volbách však obdržela podle prognózy ARD jen 11,5 procenta hlasů a s největší pravděpodobností tak se sociálními demokraty už nedá dohromady většinu v berlínském zemském sněmu.

Z něj úplně vypadnou vládní svobodní demokraté (FDP), kteří si podle odhadů připsali pouhá dvě procenta hlasů. Liberálům tak nevyšla sázka na euroskeptismus, s kterým se před volbami pustili proti evropskému kurzu kancléřky Merkelové, čímž vyvolali nové spory v německé vládní koalici.