Západ Evropy zasáhl orkán, ruší se lety i železniční spoje

Německo a orkán Sabina

Německo a orkán Sabina Zdroj: ČTK

Britové se vypořádávají se záplavami, které přinesla bouře Ciara (9.2.2020)
Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020)
Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020)
Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020)
Letadlo přistávající ve Frankfurtu za bouřlivých povětrnostních podmínek v důsledku bouře Sabine (9.2.2020)
6
Fotogalerie

Přes západní Evropu se přesouvá silná zimní bouře provázená přívalovými dešti a nárazy větru o rychlosti přesahující 150 kilometrů v hodině. Vichr vyvrací stromy, ničí elektrické vedení a komplikuje železniční, leteckou i námořní dopravu. Počasí ovlivnilo také letecké spojení s Prahou, místní letiště ale problémy s větrem nemělo. Kromě stovek letů se rušily také sportovní zápasy a kulturní akce, oběti na životech do večera z postižených zemí hlášeny nebyly. Silný vítr má dorazit v noci na pondělí i do Česka.

Bouře nejdříve dopoledne udeřila na Britských ostrovech, kde živlu stejně jako ve Francii říkají Ciara. Na řadě míst se vyskytly záplavy, živel ničil domy i stromy a odstřihl mnohé obyvatele od proudu. Podle nejčerstvějších informací v Británii výpadky postihly 539.000 odběratelů, přičemž ve 421.000 případů byly díky tisícům pracovníků v terénu dodávky elektřiny později obnoveny.

Cestující pak v Británii museli čelit chaosu v dopravě. Londýnská letiště Heathrow a Gatwick zrušila podle služby Flightradar24 stovky spojů a řada letadel zde měla problémy při přistávání. Železniční společnosti zase odrazovaly potenciální pasažéry od cestování poté, co koleje na mnoha místech zablokovaly spadlé stromy nebo trampolíny vyzdvihnuté ze zahrad.

Omezení nastala na ostrovech také v silniční dopravě, ať už kvůli záplavám či obavám ze silného větru. Na několik hodin byl například uzavřen dálniční most přes řeku Humber na severu Anglie. Výpadky byly hlášeny také v námořní dopravě, kvůli vysokým vlnám přerušily provoz přístavy na obou stranách Lamanšského průlivu, jak v anglickém Doveru, tak ve francouzském Calais.

Na jihu Anglie meteorologové zaznamenali vítr o rychlosti 156 kilometrů v hodině a podobná byla situace ve Francii a Belgii, kde by mělo extrémní počasí vrcholit v noci.

Úřady v Paříži vyzvaly místní obyvatele i turisty, aby v zájmu své bezpečnosti nevycházeli z domů, v Bruselu byl zase vyhlášen zákaz vstupu do všech parků. Na severu Francie, jakož i v Belgii, musí cestující počítat s komplikacemi, ať už v železniční či letecké dopravě. Francouzská meteorologická služba na večer vydala oranžovou, tedy druhou nejvážnější výstrahu pro 42 departementů a varovala před "záplavovými vlnami" na pobřeží.

Orkán Sabine v Česku: Silná bouře láme stromy, zastavila i vlaky >>>

Na orkán se připravovali také ve skandinávských zemích, v nizozemském Amsterodamu se rovněž rušily desítky letů. Německá železniční společnost Deutsche Bahn kvůli orkánu, který v Německu dostal jméno Sabine, večer postupně zastavovala dálkovou vlakovou dopravu na území celé spolkové republiky. Dotklo se to i spojení s Prahou. Aerolinky Eurowings zase kvůli bouři, která už naplno zasáhla západ a sever Německa, zrušily skoro všechny lety. Řadu spojení odřekla také Lufthansa i další společnosti.

Na pražské Letiště Václava Havla nejspíše kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nedorazilo pět plánovaných spojů. Šlo o dvě linky z Amsterdamu, dále letadla z Londýna, Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Mluvčí letiště Kateřina Pavlíková nicméně ČTK řekla, že v Praze vítr problémy nepůsobil.

Zimní bouře nenarušila jen hromadnou dopravu, ale také sportovní akce či vysílání rozhlasové stanice BBC, která se během dne odmlčela asi na deset minut. Odloženy musely být mimo jiné zápasy nejvyšších fotbalových soutěží v Británii i v Německu. Naopak ideální byly podmínky pro cyklistický závod proti větru, který skupina nadšenců uspořádala na nizozemském umělém ostrově Neeltje Jans.

"Přežil jsem, ale bylo to dost náročné," řekl v cíli 56letý Hans Deting, který trasu závodu dlouhou 8,5 kilometru dokončil s krvavým zraněním na ruce způsobeným pádem z kola. Netradičního klání se zúčastnilo 300 cyklistů.