Německé právničky žalují Erdogana, za válečné zločiny

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/ap

Dvě německé právničky podaly trestní oznámení na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Informují o tom německá média. Podle trestního oznámení, k němuž se připojili i někteří němečtí politici a nevládní organizace, se Erdogan zločinů dopustil v rámci boje proti Kurdům na jihovýchodě Turecka.

Podle televize ARD cítily obě právničky „etickou povinnost zasáhnout proti systematickým válečným zločinům v Turecku“. Trestní oznámení se podle nich opírá o princip mezinárodního práva, který umožňuje takto vystoupit proti zločinům proti lidskosti u jakéhokoli soudu bez ohledu na to, v jaké zemi k činu došlo.

Trestní oznámení směřuje proti masakru ve městě Cizre, kde uhořelo 178 lidí, kteří se ve sklepech skrývali před útokem turecké armády. Podle právniček masakr dokumentují výpovědi desítek tisíc svědků. Turecká armáda prováděla vojenské operace v Cizre na počátku roku v rámci kampaně proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara stejně jako Evropská unie považuje za teroristickou organizaci.

K trestnímu oznámení na Erdogana se připojili i tři poslanci německé postkomunistické strany Levice a několik nevládních organizací, které se zasazují o pomoc uprchlíkům.

Podle ARD není jasné, jak velkou šanci na úspěch bude trestní oznámení mít. Už v roce 2011 podali němečtí právníci a politici trestní oznámení na Erdogana kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Nejvyšší státní zastupitelství ale tehdy vyšetřování zastavilo, protože Erdogan měl jako tehdejší premiér politickou imunitu.