Německé volby mají už druhého „padlého“. Vůdci poražených stran odstupují

Volební lídr Zelených Jürgen Trittin vyvodil z porážky své strany osobní zodpovědnost

Volební lídr Zelených Jürgen Trittin vyvodil z porážky své strany osobní zodpovědnost Zdroj: CC BY-SA 2.0: Arne List

Drtivé vítězství konzervativní koalice CDU a CSU ve spolkových volbách zasadilo ostatním německým politickým stranám tvrdý úder, který si v jejich řadách vybral osobní oběti. Poté, co se poroučel předseda dosud koaliční FDP Philipp Rösler, svou funkci nabídl i dlouholetý šéf poslanců strany Zelených Jürgen Trittin.

Zelení o víkendových volbách přišli o více než pětinu voličů a Trittin se z toho rozhodl vyvodit osobní odpovědnost. Oznámil to na setkání starých a nových poslanců strany, píše magazín Der Spiegel. Zelení podle něj potřebují personální obměnu.

Trittin byl spolu s Katrin Göring-Eckardtovou vůdčím kandidátem strany a stál za daňovým konceptem Zelených, který byl podle politologů jednou z příčin volební porážky. Uvnitř strany pro změnu čelila kritice jeho evropská politika. Podle expředsedy Zelených Reinharda Bütikofera Trittin rezignoval na oponování kancléřce Merkelové, což jí umožnilo na poli evropské politiky dosáhnout hegemonie.

Současné vedení zelených kritizoval i bývalý ministr zahraničí Joschka Fischer. Pod Trittinovým vedením podle něj strana směřovala příliš doleva, což řadu voličů odradilo.

Po katastrofální porážce svou funkci už v neděli nabídl předseda FDP Rösler. Svobodní získali jen 4,8 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek o založení strany v roce 1948. Nahradit jej chce vycházející hvězda FDP Chritian Lindner.

Návrat Svobodných do Spolkového sněmu ale nebude jednoduchý. O hlasy voličů je totiž neobral jen bývalý koaliční partner, ale i nová euroskeptická partaj Alternative für Deutschland, která během svých prémiových voleb dokázala oslovit skoro stejně voličů jako zavedená strana.

David Klimeš: Merkelová vstoupí do dějin. Ale jak?

Absolut Merkel