Německé volby nemají jasného favorita. Spor Česka s Polskem o uhelný důl Turów se vyhrocuje

Polský premiér Mateusz Morawiecki údajně odmítl odletět na summit do Budapešti kvůli přítomnosti Andreje Babiše.

Polský premiér Mateusz Morawiecki údajně odmítl odletět na summit do Budapešti kvůli přítomnosti Andreje Babiše. Zdroj: Reuters

Důvodem je spor Česka a Polska o hnědouhelný důl a elektrárnu Turów na česko-polských hranicích.
Volby v Německu: Lídr CDU Armin Laschet a dosluhující kancléřka Angela Merkelová
Volby v Německu: Lídr SPD Olaf Scholz
Volby v Německu proběhnou v neděli 26. září.
Fintech společnost Ant Group poskytne data o svých klientech čínské centrální bance.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Voliči Zelených nechtějí jamajskou koalici

Německé parlamentní volby, které se odehrají v neděli, nemají dva dny před klíčovým hlasováním jasného favorita a variant na sestavení vládní koalice je opravdu mnoho, píše německý týdeník Der Spiegel. Ten také ve svém vlastním průzkumu zjistil, že většina stoupenců strany Zelených si nepřeje takzvanou „jamajskou koalici“, tedy vládu Křesťanskodemokratické unie (CDU), Zelených a liberální FDP. V Německu dnes formálně končí předvolební kampaně. Kandidát sociálních demokratů Olaf Scholz se setká s voliči v Kolíně nad Rýnem. Annalena Baerbocková ze strany Zelených bude hovořit s občany v Düsseldorfu. Lídr CDU Armin Laschet vystoupí i s dosluhující kancléřkou Angelou Merkelovou v Mnichově.

Polský premiér se odmítl setkat s Babišem

Spor mezi Českem a Polskem o těžbu v pohraničním uhelném dole Turów se vyhrocuje. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki údajně zrušil svoji cestu na demografický summit v Budapešti kvůli přítomnosti českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle polských médií je Varšava zároveň velmi blízko k tomu, aby rozhovory s Prahou přerušila. Polští vyjednávači prý zvažují zrušení dnešní cesty do Česka k dalšímu kolu jednání o Turów. Babiš před odletem do Maďarska řekl, že nejde o politickou, nýbrž o odbornou záležitost. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí nařídil Polsku platit pokutu půl milionu eur, zhruba 12,7 milionu korun denně, dokud těžbu v dole nezastaví.      

Z trhů a burz 

Americké akcie zpevnily, většina evropských také

Cenné papíry amerických firem ve čtvrtek prudce zdražovaly. Dow Jonesův index se zvýšil o 1,48 procenta. S&P 500 posílil o 1,21 procenta a Nasdaq vyrostl o 1,04 procenta. Poměrně překvapivě se včera dařilo také evropským akciím, přestože podnikatelská nálada v eurozóně v září rostla nejpomalejším tempem za posledních pět měsíců a norská centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu. Celoevropský ukazatel STOXX Europe 600 stoupl o 0,93 procenta. Německý DAX přidal 0,88 procenta. Ve výrazném zisku 0,98 procenta zakončil také francouzský CAC 40. Jedinou výjimkou byla londýnská burza, která o 0,07 procenta klesla. 

Ant Group poskytne data o klientech čínským regulátorům

Čínská fintech společnost Ant Group miliardáře Jacka Maa bude sdílet data o svých klientech s čínskou centrální bankou, uvedl server CNBC. Informace se budou týkat výhradně spotřebitelských půjček. Krok je součástí přestavby Antu, který od loňského roku čelí vyšetřování ze strany pekingských regulátorů. Firma kvůli němu loni musela zrušit svůj plánovaný vstup na akciové burzy v Hongkongu a v Šanghaji. Mělo jít o největší IPO historie. Dříve velmi populární podnikatel Ma se od tohoto incidentu stáhl do ústraní. Ant by se měl postupně stát finanční holdingovou společností a bude podléhat stejným regulacím jako běžné banky. 

Tweet dne

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v noci na dnešek vystoupil s projevem na 76. Valném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku. 

Stane se dnes

  • V Berlíně, Mnichově, Hamburku a v dalších německých městech proběhnou demonstrace, které pořádá ekologické hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Na berlínské akci vystoupí švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
  • Nizozemský nejvyšší soud rozhodne o odvolání Moskvy proti verdiktu, podle něhož by Ruská federace měla odškodnit někdejší akcionáře ropného koncernu Jukos částkou přesahující bilion korun. Podle verdiktu ruské úřady donutily firmu Jukos zbankrotovat.
  • Šéf americké centrální banky Jerome Powell promluví na virtuální konferenci věnované vyhlídkám na zotavení ekonomiky po pandemii.
  • Institut Ifo bude informovat o vývoji podnikatelské důvěry v Německu za září.