Německo čelí radikalismu, antisemitismu i násilí jednotlivých migrantů, varuje Merkelová

Chemnitzem začaly cloumat protesty po vraždě 35letého Němce

Chemnitzem začaly cloumat protesty po vraždě 35letého Němce Zdroj: ČTK

Chemnitzem začaly cloumat protesty po vraždě 35letého Němce
Chemnitzem začaly cloumat protesty po vraždě 35letého Němce
Chemnitzem začaly cloumat protesty po vraždě 35letého Němce
Angela Merkelová
5
Fotogalerie

Německo podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) čelí třem velkým výzvám - zvyšujícímu se pravicovému radikalismu, antisemitismu a násilí ze strany jednotlivých uprchlíků. Na tiskové konferenci v Berlíně to v pondělí řekl její mluvčí Steffen Seibert. K budoucnosti šéfa kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena, který kvůli svým výrokům o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) čelí výzvám k odstoupení, se vyjadřovat nechtěl.

"Je pro nás zcela jasné, že čelíme třem výzvám. Jednou je zvyšující se pravicový radikalismus v Německu. Další je znepokojivý antisemitismus, který stále znovu masivně ohrožuje židovský život v zemi, u něhož jsme rádi, že tu znovu je a že kvete. A třetí výzva jsou samozřejmě také násilné zločiny spáchané jednotlivými uprchlíky," uvedl Seibert, podle něhož se ale všem třem dá čelit jen prostředky právního státu.

Zvláště Seibert odsoudil antisemitský útok, jenž se koncem srpna odehrál v Chemnitzu, kterým od vraždy pětatřicetiletého Němce prošla řada demonstrací. Skupina asi desíti maskovaných lidí na košer restauraci Schalom zaútočila 27. srpna kameny, lahvemi i kusem ocelové tyče. Útočníci vykřikovali antisemitské urážky jako "Vypadni z Německa, ty židovská svině" a majitele restaurace zranili na rameni.

"To pobuřuje každého z nás a dotýká se to naší podstaty, když se antisemitismus takovýmhle způsobem slovem a činem projevuje v naší zemi," uvedl k útoku Seibert.

Kritizoval také excesy pravicových radikálů, které doprovodily nedělní jinak poklidný smuteční pochod ve městě Köthen v Sasku-Anhaltsku, kde po střetu s dvojicí Afghánců zemřel mladý Němec na selhání srdce, které však nesouviselo přímo se zraněními, jež utržil. Akce v Köthenu se zúčastnilo kolem 2500 lidí, z nichž asi 500 patřilo podle policie k pravicovým extremistům. Někteří z nich skandovali hesla jako "Zub za zub, oko za oko" nebo "My jsme národ". Dvojice mladých Afghánců je ve vazbě.

O situaci v Chemnitzu se v Německu od vraždy, z níž je podezřelá trojice přistěhovalců, diskutuje nepřetržitě už dva týdny. Minulý týden debatu vyhrotil šéf kontrarozvědky Maassen, když uvedl, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům, o nichž předtím mluvila Merkelová. Bez předložení důkazů také zpochybnil video, které údajně ukazuje jeden z útoků pravicových radikálů na přistěhovalce, k nimž v tomto východoněmeckém městě došlo.

Vysvětlení si od Maassena vyžádal ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se za něj ale zároveň jasně postavil. Naopak opozice i vládní sociální demokraté (SPD) hovoří o tom, že by měl ve funkci skončit, když svá tvrzení nedokáže. Merkelová, která v pondělí stejně jako Seehofer dostala zprávu kontrarozvědky vztahující se k Maassenovým výrokům, zatím o jeho budoucnosti mluvit nechce. Výslovně se za něj ale nepostavila.