Německo čelí úniku armádních informací. Týká se i možnosti dodávky střel Taurus na Ukrajinu

Olaf Scholz na mezinárodní konferencei o obnově Ukrajiny

Olaf Scholz na mezinárodní konferencei o obnově Ukrajiny Zdroj: profimedia

Německo vyšetřuje závažný únik informací z armády, oznámil kancléř ScholzNěmecko vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil dnes kancléř Olaf Scholz. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.

"Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování," prohlásil Scholz v Římě. Tam se už dopoledne mimo jiné setkal s papežem Františkem.

Vysoce postavení představitelé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel s plochou dráhou letu. Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území.

Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.