Německo musí zlepšit postoj v boji proti kyberkriminalitě, doporučuje šéf kriminálního úřadu

Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto)

Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

kyberválka, kyberútok
Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto)
Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto)
Kyberútoky hackerů přes webkamery jsou čím dál tím podlejší.
5
Fotogalerie

Tvrdší postup v boji proti kyberkriminalitě, ilegálním praktikám v anonymní sféře internetu známé jako darknet a dalším organizovaným zločineckým strukturám požaduje šéf německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Proti hrozbám na internetu se nedá bojovat zbraněmi z doby kamenné, řekl listu Die Welt a v dnes zveřejněném interview požaduje zpřísnění zákonů a zejména trestního postihu kyberzločinců.

"Profesionální hackeři mohou způsobit ohromné škody. Představují nebezpečí pro bezpečnost i ekonomiku. A to se musí výrazně odrazit ve výměře trestu," prohlásil Münch. Poukázal přitom na 82 tisíc případů kyberzločinů zaregistrovaných v loňském roce se škodou vyčíslenou na více než 51 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun).

Na darknetu bují obchody s drogami, zbraněmi a dětskou pornografií, napsal Die Welt. Ten, kdo tyto ilegální platformy provozuje, ale musí počítat jen s mírnými tresty, stejně jako prostí hackeři.

Názorně o tom svědčí podle deníku jeden z nedávných případů. Profesionální hacker, 29letý Brit Daniel K. narozený v Izraeli, působící pod přezdívkou Spiderman, byl po mnohaměsíčním pátrání v únoru dopaden na londýnském letišti. Spiderman stál v listopadu 2016 za kyberútokem na servery telekomunikační skupiny Deutsche Telekom - výpadek sítě tehdy postihl kolem 1,25 milionu jejích zákazníků, kteří se museli několik dnů obejít bez internetu, telefonu a digitální televize. Telekom vyčíslil způsobenou škodu na více než dva miliony eur (asi 52 milionů korun).

Před soudem ale Spiderman vyvázl v porovnání s výší způsobené škody s nanejvýš mírným trestem. Koncem července ho zemský soud v Kolíně nad Rýnem odsoudil k podmínečnému trestu jednoho roku a osmi měsíců odnětí svobody. Horní hranice trestní sazby přitom činí deset let, obžaloba žádala dva roky. Soud ale poukázal na plné doznání obžalovaného a lítost, kterou projevil.

"Trestní zákoník za kybernetické zločiny musí být reformován a modernizován, jinak nemohou být dostatečně potrestány mnohé ze zločinů, s nimiž se setkáváme," řekl německému listu Georg Ungefuk z generální prokuratury ve Frankfurtu nad Mohanem, dlouholetý uznávaný odborník působící v Ústřední agentuře pro boj s internetovou kriminalitou (ZIT).

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, jehož strana by ho ráda viděla na postu spolkového ministra vnitra po zářijových parlamentních volbách, říká, že Německo potřebuje komplexnější přístup ke kyberkriminalitě, navzdory své decentralizované federální struktuře, která převádí velkou odpovědnost na jednotlivé spolkové země.

"Kompetence mezi spolkovou vládou, spolkovými zeměmi a armádou jsou v kybernetické sféře dokonce ještě nejasnější než v boji proti terorismu," řekl Herrmann listu Die Welt. "Potřebujeme nové struktury."