Německo v souvislostech: Koronakrize vytvořila nového favorita na kancléře

Markus Söder

Markus Söder Zdroj: Reuters

Markus Söder a Angela Merkelová
Markus Söder
Markus Söder
4
Fotogalerie

Pandemie míchá kartami v boji o nástupce kancléřky Angely Merkelové. Zdánlivě jasně se rýsující souboj mezi předsedou vlády Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem a zlobivým veteránem tradiční konzervativní politiky Friedrichem Merzem se nečekaně zkomplikoval. Do boje totiž velmi razantně vstoupil třetí muž: bavorský ministerský předseda Markus Söder.

Nový šéf CDU a potenciální kandidát na německého kancléře se po faktické rezignaci neúspěšné Annegret Krampové-Karrenbauerové měl volit už v dubnu, pak ale přišel koronavirus a veledůležité hlasování o nástupci Merkelové tak přijde až na podzim. A všechno je najednou úplně jinak a napětí na politické scéně houstne.

Armin Laschet se jako lídr v těžkých časech moc neosvědčil. Chvíli mu trvalo, než pochopil, že k boji s virem jsou nutné i uzávěry výroby. Kromě toho měl i podivný skandál se studií nakažených v Heinsbergu, která byla intenzivně promována profesionální PR agenturou, jako kdyby Laschet a jeho vláda potřebovali argumenty pro rychlejší uvolňování epidemiologických opatření. Aféra skončila kdesi v autu, zapomenuta ale nebyla.

Celková Laschetova nejistota vedla k tomu, že ho podle průzkumů společnosti Civey (v šetření bylo osloveno pět tisíc lidí – pozn. aut.) chtějí za kancléře jen čtyři procenta Němců, jakkoliv ve vlastní straně pořád patří mezi favority. Jen o jeden procentní bod lépe je na tom ministr zdravotnictví Jens Spahn, a to přesto že jeho vystoupení během krize byla hodnocena dobře. Spahn ale od počátku boje o předsednictví hraje Foto ČTK/DPA Peter Kneffel roli Laschetovy dvojky, a tak to asi voliči berou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!