Německo vydá katalánského expremiéra jen kvůli zpronevěře

Carlese Puigdemont

Carlese Puigdemont Zdroj: Profimedia.cz

Protesty v Katalánsku
2
Fotogalerie

Německý soud dnes odmítl vydat Španělsku katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta na základě jeho obžaloby ze vzpoury. Připustil ale jeho vydání kvůli údajné zpronevěře. Rozhodl zároveň o podmínečném propuštění katalánského separatistického vůdce z vazby.

Mezi podmínky, za nichž může být propuštěn na svobodu, patří složení kauce ve výši 75 tisíc eur (1,9 milionu korun). Mluvčí vrchního zemského soudu ve Šlesvicku-Holštýnsku ale řekla, že Puigdemont nesmí opustit Německo, dokud se nerozhodne o jeho případném vydání. Pokud Německo žádosti Madridu o vydání vyhoví, Španělsko nebude smět stíhat Puigdemonta ze vzpoury, uvedla mluvčí podle agentury Reuters.

Vláda v Madridu uvedla, že respektuje rozhodnutí německého soudu. "Španělská justice přijme příslušná opatření vzhledem k těmto novým okolnostem," řekl podle agentury AP nejmenovaný španělský činitel. Obžaloba ze vzpoury byla závažnější a Puigdemontovi zejména kvůli ní hrozily desítky let vězení.

Pětapadesátiletému separatistickému politikovi hrozí ve Španělsku desítky let vězení. Na severu Německa byl zadržen na základě evropského zatykače koncem března, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu.

Puigdemont obžalobu Madridu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. Proti vydání do Španělska se může případně bránit i před německým ústavním soudem. Podle dnešního vyjádření soudu nejsevernější německé země Šlesvicka-Holštýnska není patrné, že by Puigdemontovi ve Španělsku hrozilo politické pronásledování.

Obžalobě ze vzpoury čelí Puigdemont ve své zemi kvůli tomu, že loni na podzim v rozporu se španělskou ústavou uspořádal referendum o nezávislosti Katalánska, i když se dalo očekávat, že při něm dojde k násilnostem. Obžaloba ze zpronevěry veřejných financí se taktéž týká referenda o nezávislosti.