Německo vydělává na dluzích, prodalo bondy se záporným výnosem

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: zoetnet via Flickr

Německo vydalo desetileté státní dluhopisy, které se prodaly se záporným výnosem. Po Japonsku se tak Německo stalo druhou zemí ze skupiny předních světových ekonomik G7, které se něco takového podařilo. Dnešní aukce naznačila, že investoři jsou ochotni držet špičkové německé dluhopisy, přestože výnosy z těchto cenných papírů celosvětově výrazně klesají.

Německá vláda prodala papíry v objemu 4,038 miliardy eur a nabízela za ně výnos 0,00 procenta. Díky vysoké poptávce cena vystoupila na 100,48 bodu, čímž reálný výnos dosáhl -0,05 procenta. Mluvčí agentury pro správu dluhu řekl, že výnos desetiletého vládního dluhopisu se během dnešní aukce dostal do záporných čísel vůbec poprvé.

Záporný výnos znamená, že investoři, kteří si desetiletý papír koupí a budou jej držet do splatnosti, dostanou zpět méně, než kolik zaplatili. Dluhopisy německé vlády jsou ovšem považovány za jednu z nejbezpečnějších investic na světě a řada investorů je kvůli nejistotě ve světové ekonomice ochotna takový obchod učinit.

Výnos u desetiletých dluhopisů Německa se poprvé v historii spolkové republiky dostal do záporného pásma v polovině června. Dolů ho tlačila silná poptávka po těchto papírech před referendem o vystoupení Británie z Evropské unie. Záporný výnos nesou desetileté papíry na sekundárním trhu už asi tři týdny. Minulý týden se jejich výnos propadl na rekordní minimum -0,2 procenta.

Gdbr10

Analytici předpokládají, že německý dluh bude pro investory ještě nějaký čas přitažlivý, přestože zájem o rizikovější investice v posledních dnech roste.

Dopady britského referenda zůstávají nejisté, jakkoli Británie po rezignaci premiéra Davida Camerona dnes dostane novou premiérku, dosavadní ministryni vnitra Theresu Mayovou. Centrální banky budou zřejmě poskytovat ekonomikám další stimuly, aby zmírnily dopady takzvaného brexitu na ekonomiku. Ke snížení úrokových sazeb by podle analytiků mohla ve čtvrtek přikročit britská centrální banka.