Brexit tlačí dolů výnosy evropských dluhopisů, německé klesly do mínusu

Frankfurt na Mohanem

Frankfurt na Mohanem Zdroj: CC BY-SA 2.0: Kiefer via Flickr

Výnos desetiletých dluhopisů německé vlády se propadl na nové rekordní minimum pod minus 0,2 procenta. Dolů ho tlačí silná poptávka po těchto dluhopisech, za kterou stojí obavy z negativních hospodářských důsledků odchodu Británie z Evropské unie, tedy takzvaného brexitu. Na rekordní minima sestoupily také výnosy dluhopisů některých dalších evropských zemí, například Francie, Belgie, Nizozemska a Finska.

Investoři obvykle nakupují dluhopisy v období obav ohledně hospodářských vyhlídek. Dluhopisy německé vlády jsou přitom považovány za jednu z nejbezpečnějších investic na světě. Na rekordní minima dnes klesly rovněž výnosy amerických či japonských dluhopisů.

„Trh nesnáší nejistotu, takže nastal přesun do bezpečných útočišť,“ řekl agentuře Reuters analytik Owen Callan ze společnosti Cantor Fitzgerald. „Pokud se situace zhorší a ekonomika zeslábne, centrální banky pravděpodobně zasáhnou. Tato vyhlídka rovněž podporuje poptávku po dluhopisech,“ dodal.

Evropská centrální banka (ECB) již v loňském roce spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů. Snaží se tak podpořit ekonomiku a odvrátit deflaci v eurozóně. Letos banka zvýšila objem měsíčních nákupů dluhopisů na 80 miliard eur (2,2 bilionu korun) z původních 60 miliard eur.

Výnos německých desetiletých vládních dluhopisů:

Britové se pro odchod z EU vyslovili v červnovém referendu. Britská libra se kvůli obavám ohledně brexitu propadla na nové minimum za více než tři desetiletí a západoevropské akcie pokračují již třetím dnem za sebou v poklesu.