Německo zpomalí pod jedno procento

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německý hospodářský boom je u konce, spolková vláda počítá pro letošek s tempem růstu ve výši sedmi desetin procentního bodu. V Berlíně to včera oznámil ministr hospodářství Philipp Rösler (FDP). Předloni a vloni, oproti očekávání 1,4 a 2,25 procenta, přidala největší evropská ekonomika o 3,7, potažmo o tři procenta.

Posílení o 0,7 procenta má navíc háček: předpokladem je, že se nevyostří dluhová krize v eurozóně. Původně se kabinet těšil na vzestup o jedno procento.

Důvodem pro snížení vládního odhadu je nejistota na kapitálových trzích, která pramení z vysokého státního zadlužení v euroklubu a nízké konkurenceschopnosti některých států. „Z tohoto důvodu výrazně klesly ve druhé polovině roku 2011 i německé konjunkturální vyhlídky,“ stojí v Röslerově zprávě.

Pro začátek nového roku čeká ministerský tým Angely Merkelové dočasnou „slabou fázi“, nebezpečí recese však podle Berlína nehrozí. V dalším průběhu roku se pak hospodářství opět rozjede, myslí si Rösler. Důležitý rok 2013, v němž se odehrají volby do Spolkového sněmu, by se mohl dostat nad letošní dvojnásobek, konkrétně na 1,6 procenta.

Odhad a skutečnostOdhad a skutečnost | Pramen spolkova vlada

Novinkou je, že v roce 2012 už nemá hrát prim vývoz. Dosavadní motor, předloni ještě s 13,7procentním a loni s 8,2procentním podílem na HDP, má oslabit na dvě procenta. Vzhledem k tomu, že se role dovozu zmenší na tři procenta, zažije Spolková republika schodek v obchodní výměně.

Naděje naopak vkládá kabinet do soukromé spotřeby, jež má vytvořit 1,2 procenta HDP. „Pracovní trh je silný, příjmy domácností stoupají, cenové klima je příznivé,“ zní odůvodnění ministerského optimismu. Hrubé mzdy zaměstnanců mají poskočit v průměru o 2,4 procenta.

Analytici však připomínají, že navzdory zpomalení na sedm desetin procenta HDP bude hrát Německo v Evropě vůdčí úlohu. Jeho růst bude totiž stále mohutnější než celého europrostoru, jehož členům se nemusí recese vyhnout.