Německu hrozí, že přijde o prestižní rating

Německo

Německo Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Moody’s zhoršila výhled ratingu pro Německo, Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Tím tyto země varovala před ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Varování, že může v dalších dnech snížit rating těchto tří zemí, agentura zdůvodnila především nejistotou ohledně vývoje dluhové krize v eurozóně. Moody’s tvrdí, že země jako Španělsko a Itálie budou potřebovat další finanční pomoc, což zasáhne země s nejvyšším ratingem.

Rizikem pro Německo je i pád Řecka, přičemž spekulace o něm jsou opět na stole. Deník Rheinische Post citoval analýzu Dekabank, podle které by bankrot Řecka přišel Němce na 83 miliard eur. Mezitím úroky z dluhopisů pro Španěly a Italy se stále drží na neudržitelných úrovních. Tamní vlády se snaží podpořit alespoň své akciové trhy tím, že zakázaly takzvané krátké prodeje, to jest spekulace na pokles akcií. Přesto burzy obou zemí včera zažily další zhruba tříprocentní propady.

Německo kromě vnějších problémů bude řešit i vnitřní, neboť je zřejmé, že jeho průmysl slábne. Sledované PMI, tedy objednávky v průmyslu a službách, včera ukázaly, že důvěra manažerů v průmyslu se propadla na nejhorší úroveň od června 2009. Ve službách se zhoršila jen mírně. To vše má za následek další oslabování eura k dolaru, které se dostalo k 1,2dolarové hranici.