Německý export navzdory krizi vyletěl „nadzvukovou rychlostí“

Německý export

Německý export Zdroj: profimedia.cz

Může se to stát už dnes v noci - německý export prolomí hranici bilionu eur. A další rekord může padnout i v příštím roce, očekává svaz exportérů v Berlíně.

Podle odhadů německého svazu obchodu BGA stoupne export zboží v letošním roce ještě o další čtyři procenta na 1,103 bilionu eur. Včetně dovozu tak celková suma německého obchodu letos dokonce poprvé v historii překročí dva biliony eur, oznámilo vedení svazu v Berlíně. A pozitivně vypadá i výhled pro příští rok - letopočet 2013 má Německu podle BGA přinést růst vývozu o dalších pět procent na 1,158 bilionu eur. Stoupat by měl také dovoz a to dokonce o 5,5 procenta na 980 miliard eur.

Z citelného růstu obchodu s Asií a Amerikou podle BGA profitují také podniky v evropských zemích jako Španělsko, Itálie a Francie. „Bez německé 'růstové lokomotivy' by tyto země už dávno propadly do hluboké recese,“ řekl v Berlíně
prezident svazu Anton Börner.

Podle nejnovějších dat spolkového statistického úřadu ve Wiesbadenu ztratily evropské země pro německé exportéry citelně na významu. Jejich podíl na obratu zahraničního obchodu německých podniků klesl za prvních devět měsíců letošního roku na nejnižší úroveň od opětovného sjednocení Německa před dvěma desítkami let.

Dluhová krize přináší rizika

Podle experta Německé obchodní a průmyslové komory (DIHK) Ilji Nothagela, který se specializuje právě na zahraniční
obchod, klesá podíl evropských zemí na německém exportu zboží setrvale. „Tento trend ovšem ještě více urychlila dluhová krize,“ uvedl. Od ledna do září se tak německý vývoz do Itálie propadl o víc než deset procent, do Španělska asi o jednáct procent.

A právě proto padá na německý export přes všechny jeho dobré vyhlídky určitý stín. Neustálá nejistota vyvolaná dluhovou krizí, evropské země topící se ve stále hlubší recesi a v poslední době i slábnoucí poptávka
ze zahraničí - to vše kazí náladu německých vývozců.

Podle Börnera přesto BGA neztrácí optimismus. Německé hospodářství stojí na zdravých nohách a světové hospodářství bude trošku nabírat na rychlosti. Ovšem za předpokladu, že finanční trhy již nepostihnou žádné další deformace. „Evropa, Spojené státy i Čína ještě musí vypracovat spoustu domácích úkolů,“ dodal prezident BGA.

Proč je ekonomika Německa úspěšná?