Německý ministr hospodářství Altmaier zhoršil odhad růstu HDP

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší pouze o zhruba 1,5 až 1,6 procenta. Podle agentury Reuters to předpověděl německý ministr hospodářství Peter Altmaier. V oficiální říjnové prognóze přitom německá vláda letošní hospodářský růst odhadovala na 1,8 procenta.

„V posledních měsících růst (v Německu) poněkud zpomalil, stejně jako v mnoha jiných zemích,“ uvedl Altmaier. „V celém roce budeme mít růst kolem 1,5 až 1,6 procenta,“ dodal. Vláda přitom již v říjnu odhad letošního růstu snížila z dříve předpokládaných 2,3 procenta.

Ve třetím čtvrtletí meziroční růst německé ekonomiky podle údajů spolkového statistického úřadu prudce zpomalil na 1,1 procenta z 2,3 procenta ve druhém kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání se HDP dokonce snížil o 0,2 procenta, což představovalo první pokles od prvního kvartálu roku 2015.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce vzrostla o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. Letos však hospodářské vyhlídky Německa zastiňují spory mezi Spojenými státy a jejich obchodními partnery i nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

"S obavami sledujeme obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a doufáme, že bude vyřešen," uvedl Altmaier. "Doufáme rovněž, že bude možné vyřešit také obchodní třenice mezi Evropou a USA," dodal. Za největší riziko v Evropě nicméně Altmaier označil vzestup populismu, napsala agentura Reuters.

Výzkumný institut ZEW dnes varoval, že růst německé ekonomiky bude ve čtvrtém čtvrtletí relativně slabý. "Přetrvává nejistota ohledně obchodních sporů a brexitu, což má obzvlášť nepříznivý vliv na soukromé investice a německý export," uvedl prezident institutu Achim Wambach. Německé průmyslové svazy dnes vyzvaly podniky, aby se připravily na možnost odchodu Británie z EU bez příslušné dohody.