Kdo neutrácí, není Čech. Ekonomiku táhne spotřeba opřená o růst mezd

Peníze

Peníze Zdroj: Shutterstock

Bohatství, ilustrační foto
Ministerstvo financí
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letechobnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru městafungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivozatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města.
Výroba Škody Fabia
25
Fotogalerie

Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro svoji zem. HDP má v roce 2019 růst o tři procenta, proto to nejlepší, co teď můžete udělat, je zachovat optimismus a utrácet...

Bez práce je nejméně lidí od roku 1997, mzdy rostou a ekonomice se daří, což dokazují čísla. Tak například: růst HDP v příštím roce odhaduje Ministerstvo financí na 2,9 procentech, což je jen o desetinu méně, než letošní predikce. Hlavním tahounem má být spotřeba domácností opřená právě o růst mezd a de facto plnou zaměstnanost.

Česko je na tom zkrátka dobře, byť existují vnější rizika (brexit, tendence k protekcionismu, problémy Itálie). Jen pro zajímavost, ratingové hodnocení České republiky odrážející (ekonomickou) kondici je solidní napříč agenturami a řekněme si narovinu, který jiný stát tohle má?

Pokud vás nepřesvědčí agenturní „áčka“, stále platí, že nezaměstnanost klesla na pouhá 2,2 procenta (přirozená míra se v učebnicích uvádí na pěti procentech) a podobně je na tom inflace. Naopak nepříznivě (po)rostou úrokové sazby, což dokazuje jejich zvyšování ze strany ČNB. Éra levných hypoték je pryč, spotřebitelský úvěr lze stále získat za zhruba šest procent ročně.

Stále je tak dobrá doba na koupi auta, nové kuchyně nebo třeba na rekonstrukci. Zkrátka na cokoli, co má povahu investice. S úvěry na zbytnou spotřebu buďte ale opatrní.

Pozitivní čísla vykazuje i státní rozpočet, který vykazuje mírný přebytek (konec října). Na konci roku lze očekávat takříkajíc červenou nulu, tedy malý deficit. Podobný výsledek lze očekávat i v roce 2019.

Ostatně Česko lze v rámci Evropské unie řadit mezi nejlépe hospodařící země. S přebytkem ve výši 1,5 procenta HDP vykázala v roce 2017 čtvrté nejvyšší saldo. Odhadované saldo pro rok 2018 ve výši 1,6 procenta HDP je dokonce druhý nejlepší výsledek (po Kypru). V případě dluhu sektoru vládních institucí vykazuje Česko čtvrté nejnižší zadlužení.

Zpět k situaci na trhu práce, kde chybí hlavně montážní dělníci. To je nepochybně impuls pro zapojení lepší, produktivnější technologie. Jde tedy nejen o ohrožení, ale i o příležitost pro inovace, které bezpochyby potřebujeme.

Co z toho všeho plyne? Že je čas začít si více věřit a hlavně zachovat si optimismus. Hospodářské cykly jsou sice přirozené, ale osobně věřím tomu, že pokles nebude v našem případě nijak dramatický, jelikož jako Česko máme co nabídnout. Proto se nebojte (smysluplně) utrácet.