Německý ministr vnitra: Schengen bez kontrol je při současné situaci nemožný

Čechy mají přijmout 525 uprchlíků z třetího světa

Čechy mají přijmout 525 uprchlíků z třetího světa Zdroj: Foto: archiv Blesku

Podle bezpečnostního experta není nikdo schopen zaručit, že mezi lidmi žádajícími o azyl nejsou islámští teroristé...
Azylové tábory hlavě v Itálii už nemají kapacity
Sen migrantů z "Džungle" v Calais je jasný - dostat se do Velké Británie
V provizorním táboře "Džungle" u Calais žijí tisíce migrantů
Sen migrantů z "Džungle" v Calais je jasný - dostat se do Velké Británie. Končí však často neslavně.
18
Fotogalerie

Návrat k schengenskému prostoru bez vnitřních kontrol na hranicích zatím není možný. Uvedl to dnes německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Evropská komise v úterý doporučila členským zemím, aby rozhodly o prodloužení kontrol o tři měsíce.

"Dokud nebudou všechny členské státy plnit své závazky vyplývající z schengenského práva, nemůžeme se vrátit zpět k schengenskému systému, v němž neexistují vnitřní hraniční kontroly," uvedl dnes ministr vlády kancléřky Angely Merkelové.

Obnovit schengenský prostor bez vnitřních kontrol bude podle de Maiziérea možné teprve tehdy, až bude zajištěna ostraha vnějších hranic, země EU dají k dispozici dostatek ubytovacích kapacit pro uprchlíky a budou plně dodržovat dublinskou dohodu.

Podle takzvaných dublinských pravidel má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je zodpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na území EU. Je to tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Evropská komise v úterý doporučila členským zemím prodloužit kontroly na vnitřních hranicích o tři měsíce. Část svých hranic nyní kontroluje kromě Německa také Rakousko, Švédsko, Dánsko a k Schengenu přidružené Norsko.

Všechny dotčené země o prodloužení kontrol podle očekávání rozhodnou. Kontroly tak neskončí v listopadu, jak se původně plánovalo, ale zřejmě až příští rok.

Na summitu Evropské unie minulý týden konec kontrol požadovaly především země takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko), ale například také Itálie.