Německý rozpočet prý skončil výrazně vyšším přebytkem, než čekala vláda

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Přebytek německého rozpočtu za loňský rok dosáhne více než deset miliard eur (270 miliard korun), tedy téměř dvojnásobek toho, co vláda počítala. Uvedl to německý časopis Der Spiegel. To by mělo pomoci vládě vyrovnat se s mimořádnými náklady na uprchlíky.

Německá vláda čeká přebytek šest miliard eur. Mluvčí ministerstva financí zprávu odmítla potvrdit i popřít. Uvedla, že přesné údaje se nyní vypočítávají a konečné údaje by mohly být zveřejněny příští týden.

Německo nese na svých bedrech velkou část nákladů na největší uprchlickou krizi v Evropě od druhé světové války. Jen v loňském roce do země dorazil více než jeden milion uprchlíků.

Hospodářský institut DIW odhadl, že státní výdaje na uprchlíky stoupnou z téměř šesti miliard eur v letošním roce na 15 miliard eur v roce 2016 a 17 miliard eur v roce 2017.

Rostou daňové výnosy

Koalice kancléřky Angely Merkelové již odsouhlasila, že převede veškeré peníze z přebytku v loňském roce do rezerv určených na zaplacení nákladů na ubytování a integraci stovek tisíc uprchlíků, kterým bude udělen azyl.

Vyšší přebytek za rok 2015, než se čekalo, může znamenat, že pro ministra financí Wolfganga Schäubleho bude snazší udržet vyrovnaný rozpočet také v letošním roce navzdory rostoucím nákladům na příliv uprchlíků.

Německému rozpočtu pomáhají vyšší daňové příjmy. Rekordní zaměstnanost a vysoké mzdy zvýšily výběr daní z příjmů a silná soukromá spotřeba zvýšila příjmy z daně z přidané hodnoty.