Německý vývoz byl v březnu nejnižší za posledních deset měsíců

Německý námořní přístav Bremerhaven

Německý námořní přístav Bremerhaven Zdroj: CC BY-SA-3.0 DE: Martina Nolte

Vývoz z Německa zaznamenal v březnu největší pokles za deset měsíců a snížil se i dovoz. Přispěla k tomu krize na Ukrajině a zpomalení v Číně. Přebytek bilance zahraničního obchodu největší evropské ekonomiky tak klesl meziměsíčně o celou miliardu na 14,8 miliardy eur (405,5 miliardy korun). Údaje Německého statistického úřadu potvrzují, že zahraniční obchod byl na začátku letošního roku brzdou německého ekonomického růstu.

Vývoz se v březnu snížil o 1,8 procenta na 91,6 miliardy eur a zaznamenal pokles již druhý měsíc za sebou. Hodnota zboží a služeb dovezených do země pak klesla o 0,9 procenta na 76,7 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak růst exportu o jedno procento, importu o půl procenta a zvýšení přebytku na 16,6 miliardy eur. Údaje jsou sezonně upravené.

„Jak ukázaly jiné průmyslové údaje, měsíc březen viděl silnější reálný ekonomický dopad ukrajinské krize a zpomalení v Číně, než naznačovaly ukazatele důvěry,“ komentoval dnešní zprávu ekonom ING Carsten Brzeski. „Celkově, spolu s pokračujícími geopolitickými problémy a zpomalením v rozvíjejících se ekonomikách, to vypadá, že slavný německý vývozní motor by se mohl ještě chvilku zadrhávat,“ dodal.

Vývoz eurozóny stoupl

Detailní, sezonně neupravené údaje, ukázaly, že vývoz do eurozóny v březnu stoupl meziročně o 0,1 procenta. Dovoz z eurozóny se zvýšil o 2,3 procenta. Vývoz do zemí EU bez eurozóny vzrostl o 10,4 procenta a dovoz z těchto zemí o 10,8 procenta.

Podle sezonně neupravených údajů se za první čtvrtletí přebytek německého zahraničního obchodu snížil meziročně o 3,2 procenta na 47,7 miliardy eur. Vývoz vzrostl o 3,1 procenta a dovoz o 4,5 procenta.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že letos počítá s růstem domácí ekonomiky o 1,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a je na ní závislá i řada českých podniků.

vývoj Německého vývozuvývoj Německého vývozu | Marek Schwarzmann, E15