Německý zahraniční obchod v červenci trhnul rekord

Kontejnery v hamburském přístavu

Kontejnery v hamburském přístavu Zdroj: ctk/AP

Přebytek bilance zahraničního obchodu Německa v červenci podle sezonně upravených údajů stoupl na rekordních 22,2 miliardy eur (612,7 miliardy korun) z červnových 16,4 miliardy eur. Vývoz rostl nejrychleji od května 2012, zatímco dovoz se snížil. Zpráva, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad, podle analytiků naznačuje, že by největší evropská ekonomika ve třetím čtvrtletí mohla silně růst, když ve druhém čtvrtletí naopak překvapivě klesla.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali v červenci zvýšení přebytku zahraničního obchodu jen na 16,8 miliardy eur. Loni v červenci přebytek činil 15,1 miliardy eur.

Vývoz ze země v červenci meziměsíčně stoupl o 4,7 procenta. Analytici čekali mírnější růst jen o půl procenta. Hodnota zboží a služeb dovezených do země naopak klesla o 1,8 procenta. Odhady analytiků počítaly se snížením jen o 0,1 procenta.

Příznivá zpráva o obchodu přichází po červencových údajích o růstu průmyslové výroby a nových zakázek. To naznačuje, že by se německá ekonomika mohla ve třetím čtvrtletí vyhnout technické recesi. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o 0,2 procenta. Německá ekonomika představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a závisí na ní mimo jiné řada českých podniků.

Německo zahraniční obchodNěmecko zahraniční obchod | tradingeconomics.com