Německým prezidentem bude Frank-Walter Steinmeier, vyhrál s drtivou převahou

Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ČTK

Frank-Walter Steinmeier.
ministři zahraničí Laurent Fabius (Francie), Pavlo Klimkin (Ukrajina), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Sergej Lavrov (Rusko) na procházce před jednáním v Berlíně
Lubomír Zaorálek, Frank-Walter Steinmeier
Lubomír Zaorálek, Frank-Walter Steinmeier
Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier
6
Fotogalerie

Příštím německým prezidentem bude Frank-Walter Steinmeier. Exministra zahraničí dnes jasnou většinou zvolilo Spolkové shromáždění. 

V převážně reprezentativní funkci jedenašedesátiletý sociální demokrat v březnu nahradí Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období.

Na kandidatuře Steinmeiera se loni v listopadu domluvila vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), díky čemuž se dnes bez problémů prosadil proti čtveřici protikandidátů. Ve Spolkovém shromáždění, které v Německu prezidenta volí, získal Steinmeier 931 z 1239 platných odevzdaných hlasů. Žádný z jeho protikandidátů se mu ani vzdáleně nepřiblížil.

Politolog z univerzity v Kolíně nad Rýnem Christoph Butterwegge nominovaný stranou Levice dostal 128 hlasů, místopředseda Alternativy pro Německo Albrecht Glaser 42 hlasů, z německé televize známý právník Alexander Hold navržený stranou Svobodných voličů 25 hlasů. Poslední kandidát Engelbert Sonneborn, kterého nominoval jeho syn a člen sboru volitelů, satirik Martin Sonneborn, obdržel deset hlasů. Přes 100 hlasujících se zdrželo.

Steinmeier volbu, jak je v Německu zvykem, přijal. Naplňuje ho velkou radostí a respektem a dodává mu odvahy, podotkl také. Odvahu chce Německu dodávat také on.

Volitelé, mezi nimiž byl letos například i trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw, se k hlasování v budově Spolkového sněmu v Berlíně sešli dnes v poledne. Výsledky předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert oznámil krátce před 14:20.

Vzhledem k rozložení sil ve sboru volitelů bylo už dopředu jasné, že se Steinmeier stane 12. spolkovým prezidentem. Spolkové shromáždění, které se schází jen k volbě prezidenta, bylo složeno ze 630 poslanců a stejného počtu zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran neměla ve sboru 1260 volitelů většinu. Strany CDU/CSU měli 539 zástupců, sociální demokraté 384, Zelení 147, Levice 95, svobodní demokraté 36 a Alternativa pro Německo 35. Zbylí volitelé připadli na menší strany.