Němečtí investoři chtějí vymáhat škody po výměně dluhopisů Řecka

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Zhruba čtyři tisíce soukromých investorů v Německu plánuje soudně vymáhat po Řecku škody, které jim vznikly kvůli výměně řeckých státních dluhopisů. Každý z nich v průměru přišel o 20 tisíc eur (téměř půl milionu korun). Uvedla to největší německá asociace soukromých investorů DSW.

Výkonný ředitel DSW Marc Tüngler odhaduje, že počet žadatelů by se mohl zvýšit, protože skupina nezahrnuje institucionální investory, jako správce majetku, kteří vlastnili dluhopisy za více než 60 milionů eur. K žalobě by se mohli přidat všichni investoři, kteří nesouhlasili s výměnou dluhopisů. Ta byla součástí druhého záchranného balíku pro Řecko.

Řecku se v březnu podařilo odvrátit bankrot díky dohodě s většinou velkých soukromých věřitelů, kteří souhlasili s výměnou dluhopisů. Investoři souhlasili se ztrátou asi tří čtvrtin hodnoty dluhopisů ve svém držení výměnou za nové, s 30letou dobou splatnosti a nižší úrokovou sazbou. Tento krok snížil hodnotu dluhu Řecka o zhruba 100 miliard eur. Malá skupina soukromých investorů se dohody nezúčastnila.

Podle DSW již první žádosti byly podané a další se čekají. DSW se domnívá, že investoři mají dobrou šanci, aby získali své peníze od Řecka zpět, napsala agentura Reuters.