Nepokoje ve Fergusonu pokračují, policie zadržela 70 demonstrantů

Nepokoje ve Fergusonu

Nepokoje ve Fergusonu Zdroj: CTK

Nepokoje v americkém Fergusonu pokračovaly i v noci na dnešek místního času, policie zadržela celkem asi 70 demonstrantů. Atmosféra ve městě je velmi napjatá poté, co byl při střetech s policií v pondělí zraněn další černošský mladík. V oblasti byl vyhlášen výjimečný stav, uvedla americká média. Guvernér státu Missouri Jay Nixon vyzval protestující, aby demonstrovali poklidně a bez použití násilí.

Obyvatelé města vyhlásili pondělí „národním dnem občanské neposlušnosti“, který navázal na nedělní akce připomínající smrt černošského mladíka Michaela Browna, kterého tam před rokem zastřelil bělošský policista. Při asi dvoukilometrovém pochodu kráčeli demonstranti k místní soudní budově. Během protestu volali po postihu policistů, kteří si údajně za cíl svých agresivních akcí vybírají příslušníky národnostních menšin. Mezi asi 60 osobami, které policie zadržela, byl i místní občanský aktivista Cornel West. Policie zasáhla přesto, že demonstrace byla pokojná. Protestující dav totiž blokoval vstup do justiční budovy.

Další pochody městem pokračovaly i v pondělí po desáté hodině večer místního času (dnešních pět hodin). Strhlo se několik potyček s policisty a muži zákon zadrželi dalších nejméně devět osob, napsal deník St. Louis Post-Dispatch. „Neovladatelný dav lidí hází na policejní důstojníky lahve se zmrzlou vodou,“ napsalo tehdy místní policejní velitelství na Twitteru. „Ti, kteří se budou chovat násilně, budou zadrženi,“ dodalo. Podle svědků policisté použili proti demonstrantům i pepřový sprej.

Došlo i na střelbu

Pondělní nepokoje ve Fergusonu následovaly po demonstracích, které v noci na pondělí vyústily ve střelbu se dvěma zraněnými. Jeden ze zraněných, mladík jménem Tyrone Harris, byl údajně přítelem zastřeleného Michaela Browna. Jeho stav je podle lékařů kritický.

Harris podle policistů nebyl demonstrant, ale zločinec. Na strážce pořádku pálil z devítimilimetrového revolveru, který byl loni ukraden ve městě Cape Girardeau ve státě Missouri. Podporu zasahujícím policistům vyjádřil i guvernér státu Jay Nixon.