Nestlé zavírá anglickou továrnu na cukrovinky. Výrobu přesune i do Česka

Švýcarská společnost Nestlé uzavře v roce 2023 svou továrnu v Newcastlu, starou přes šedesát let a propustí bezmála 500 zaměstnanců. Část výroby cukrovinek se přesune i do Polska a Česka.

Švýcarská společnost Nestlé uzavře v roce 2023 svou továrnu v Newcastlu, starou přes šedesát let a propustí bezmála 500 zaměstnanců. Část výroby cukrovinek se přesune i do Polska a Česka. Zdroj: e15.cz

Francouzské prezidentské volby by opět vyhrál Emmanuel Macron. Dva měsíce před hlasováním nadále vede průzkumy.
Kampaň Macronovy soupeřky o křeslo prezidenta Marine Le Penové zaplatí maďarská banka. Její název volební šťáb Le Penové neuvedl.
Kvůli Bezosově obří jachtě bude v Rotterdamu rozebrán historický most. Část Nizozemců to popudilo.
Akcie společnosti Meta Platforms Marka Zuckerberga (na snímku) včera po uzavření trhů spadly o více než 20 procent.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Prezidentské volby ve Francii by vyhrál Macron

Jednoznačným favoritem francouzských prezidentských voleb zůstává současná hlava státu Emmanuel Macron. Podle průzkumu, který včera zveřejnila společnost Harris Interactive, by Macron s výrazným náskokem zvítězil v obou kolech hlasování. Podpořilo by jej 24, respektive 55 procent voličů. Do voleb zbývají přibližně dva měsíce. Média ve středu zároveň informovala, že Macronova hlavní soupeřka Marine Le Penová bude svou kampaň financovat z půjčky ve výši 10,6 milionu eur (256 milionů korun), kterou jí poskytla maďarská banka. Jméno konkrétního peněžního ústavu volební štáb Le Penové tají. Krajně pravicová europoslankyně má nicméně blízké vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.   

Bezosova jachta pobouřila Nizozemce

Stavba obří jachty pro zakladatele Amazonu Jeffa Bezose je skoro hotová. Dostat loď za 485 milionů dolarů, asi 10,4 miliardy korun, k jejímu majiteli ale nebude snadné. Nizozemský přístav Rotterdam kvůli ní musí částečně demontovat svůj ikonický železniční most Koningshaven, protože gigantické plavidlo by se pod něj nevešlo. Krok velmi rozhněval velkou část nizozemské populace. Vedení Rotterdamu totiž po poslední rekonstrukci mostu v roce 2017 slibovalo, že historická památka se již nikdy demontovat nebude. Jeff Bezos je s majetkem přesahujícím 175 miliard dolarů třetím nejbohatším člověkem světa.    

Z trhů a burz 

Akcie v USA převážně zdražovaly, Facebook se propadl

Americké akcie ve středu počtvrté v řadě posílily. Dařilo se například technologickému konglomerátu Alphabet. Cenné papíry majitele Googlu a YouTube zpevnily po oznámení příznivých čtvrtletních výsledků o sedm a půl procenta. Velkým zklamáním byly naopak výsledky mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms, jejíž akcie po uzavření trhů ztratily více než pětinu své hodnoty. Index S&P 500 celkově vzrostl o 0,94 procenta. Dow Jones stoupl o 0,63 procenta a Nasdaq Composite se zvýšil o 0,5 procenta. Převážně v zisku zakončily včerejší obchodování také hlavní burzy v západní Evropě.    

Nestlé uzavře 60 let starou továrnu v Anglii

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé oznámil, že příští rok uzavře svou továrnu na cukrovinky v severoanglickém Newcastlu. Většina výroby se přesune do Halifaxu v západním Yorkshiru, ale také do Polska a České republiky. Továrna fungovala v regionu od roku 1958 a dávala práci téměř pěti stům zaměstnanců. Tamní odbory plány Nestlé zkritizovali s tím, že „uzavřít závod, jenž pravidelně generuje zisk, je nepřijatelné“. Společnost chce o chystaném kroku s pracovníky ještě diskutovat. Cenné papíry Nestlé ve středu zpevnily o 1,26 procenta na 120,5 švýcarského franku za akcii.   

Tweet dne

Ukrajina ve středu podepsala dohodu o volném obchodu s Tureckem. Stalo se tak během návštěvy tureckého prezidenta Erdoğana v Kyjevě.  

Stane se dnes

  • Generální advokát Soudního dvora Evropské unie zveřejní své stanovisko k české žalobě na těžbu v polském hnědouhelném dole Turów. Definitivní verdikt soudu by měl padnout do poloviny letošního roku.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že zvedne základní úrokovou sazbu z 0,25 na 0,5 procenta.
  • Italský prezident Sergio Mattarella dnes složením přísahy před parlamentem oficiálně zahájí svůj druhý sedmiletý mandát
  • Své hospodářské výsledky za celý loňský rok oznámí americká automobilka Ford nebo internetový prodejce Amazon.