Nigel Farage zneužil unijní příspěvky. Udal ho bývalý kolega

Europarlament

Europarlament Zdroj: CTK/Moravec Jakub

Šéfovi protievropské Strany nezávislosti Spojeného království a europoslanci Nigelu Farageovi hrozí vyšetřování kvůli údajnému zneužívání unijních příspěvků na provoz jeho kanceláře v Británii. Formální stížnost k evropskému protikorupčnímu úřadu na něj podal nejmenovaný bývalý vysoký představitel strany.

Farage je obviněn ze zpronevěření 60 tisíc liber, což je zhruba dva miliony korun zaslaných z unijních prostředků na jeho bankovní účet. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království totiž dostává přinejmenším od roku 2009 každoročně od unie 15 500 liber na provoz kanceláře ve svém volebním obvodě. Sídlí v malé bývalé sýpce v Bognor Regis v hrabství Západní Sussex na jihu Anglie.

Farageovi však objekt už 15 let bezplatně pronajímají podporovatelé strany. Další poplatky za provoz kanceláře přitom podle informovaných zdrojů ročně nepřesahují 3000 liber, takže Farageovi každý rok z příspěvků zbude 12 tisíc liber.

Farage, jemuž v poslední době prudce vzrostla podpora, přiznal, že za svou kancelář nájem neplatí. Trvá ale na tom, že i tak na její provoz vynakládá 1000 liber měsíčně.

Udal ho vlastní

Trestní oznámení k Evropskému úřadu pro boj proti podvodům podal bývalý čelný představitel Farageovy strany. Přál si však zůstat v anonymitě, protože spolustraníci prý hrozí fyzickým napadením těm členům, kteří zpochybní financování strany.

Britský tisk upozorňuje, že europoslanci nemusí prokazovat, jak peníze určené na provoz svých kanceláří využívají, což otvírá prostor pro zneužívání.