Nizozemské tajné služby varují před bujením islamismu

Stoupenci Islámského státu

Stoupenci Islámského státu Zdroj: ctk

Nizozemské tajné služby vydaly varování před rozbujelým podhoubím islámu v zemi, které může vést až k násilnému islámskému extremismu. Podle agentury AFP upozorňují úřady zejména na zvýšený vliv salafismu, fundamentalistického islámského hnutí, které je živnou půdou "pro radikalizaci".

Tajné služby ve své zprávě uvádějí, že „i když je jasné, že ne všichni salafisté jsou nebezpeční“, velké znepokojení vyvolává to, že někteří z nich propagují jednoznačně konfrontační, netolerantní a protidemokratické principy. Aktuální napětí na Blízkém východě „vytvořilo atmosféru, v níž má salafistické poselství větší ohlas“, přičemž šíření salafistických myšlenek usnadňují internetové sociální sítě a „nezávislí kazatelé, kteří aktivně usilují o to, aby vzbudili pozornost“.

Úřady zároveň přiznávají, že nejsou s to určit přesný počet lidí v Nizozemsku praktikujících salafismus, radikální verzi sunnitského islámu, která požaduje návrat k původnímu islámu.

Podobě jako z jiných západoevropských zemí vyrazily i desítky Nizozemců bojovat pod praporem extremistického Islámského státu, který ovládl značná území v Sýrii a Iráku, nebo jiných radikálních islamistických organizací. Odhaduje se, že bojovat na Blízkém východě odešlo z Nizozemska asi 200 lidí. Více než 30 jich přišlo o život a 35 se jich vrátilo do Nizozemska.