Nizozemské volby vyhrál současný premiér, radikál Wilders ztratil

Šéf radikálné pravicové strany PVV Geert Wilders po volebním debaklu

Šéf radikálné pravicové strany PVV Geert Wilders po volebním debaklu Zdroj: profimedia.cz

Předseda nizozemské vlády Mark Rutte zůstane po středečních předčasných parlamentních volbách v čele kabinetu. Jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) vyhrála volby a získala podle téměř konečných výsledků 41 ze 150 poslaneckých mandátů. Rutte už oznámil svoje vítězství a přijal blahopřání svého největšího rivala Diederika Samsona.

Samsonova Socialistická strana práce (PvdA) vybojovala jen o dva mandáty méně a bude mít zřejmě 39 křesel. Daleko za oběma hlavními rivaly zůstali socialisté Emila Roemera se 16 mandáty.

„Je to velké vítězství programu, který jsme hájili a který je nutný pro východisko země z krize,“ řekl Rutte svým stoupencům v Haagu. „Je to naše největší vítězství v historii a podruhé jsme se stali největší stranou v Nizozemsku. Jsem na to hrdý a zítra podniknu první kroky k vytvoření kabinetu,“ prohlásil Rutte poté, co mu Diederik Samson telefonicky pogratuloval.

Vzhledem k tomu, že vítěz voleb nezískal parlamentní většinu, přijdou zřejmě na řadu jednání o koalici. Rutte odmítl říci, se kterými stranami by chtěl o koalici jednat. „Nizozemsko potřebuje co nejstabilnější vládu,“ prohlásil Samson v Amsterodamu a dodal, že jeho strana si přeje účastnit se této vlády.

Čtěte také:

Nizozemští socialisté před volbami ztratili

Nizozemci váhají, zda poslouchat Brusel

Pravice ztratila ve volbách téměř polovinu mandátů. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse obhájila jen 15 z dosavadních 24 křesel v parlamentu. Wilders už svou porážku přiznal, ale ujistil, že bude dál Nizozemsko „chránit před Evropou, masovým přistěhovalectvím“ a evropským superstátem.

V předvolební kampani Wilders horoval pro vystoupení Nizozemska z EU i z eurozóny. Jeho strana kvůli sporům o daňové škrty v dubnu stáhla podporu menšinové Rutteho vládě, což vedlo k pádu kabinetu a k vypsání voleb.

Slavící nizozemský premiér Mark RutteSlavící nizozemský premiér Mark Rutte | profimedia.czSlavící Mark Rutte

„Raději bych před vás předstoupil s dobrými zprávami,“ řekl Wilders voličům. „V Bruselu budou slavit (..) a to je škoda,“ dodal poslanec, známý svým bojem proti tomu, co nazývá islamizací Nizozemska. „Zítra si ošetříme rány. Boj neskončil,“ ujistil.

Stejný počet poslanců, tedy 15, bude mít podle předběžných výsledků Socialistická strana (SP), jejíž hlavní kandidát Emile Roemer v předvolební kampani odmítal více rozpočtové disciplíny. Historickou porážku utrpěli Křesťanskodemokratická výzva (CDA), která z 21 mandátů spadla na 13. V Nizozemsku post premiéra dostává tradičně šéf nejsilnější strany. Sestavení koaliční vlády může trvat několik týdnů, nebo i měsíců, poznamenávají agentury.