Nizozemsko rozkrylo operaci ruské rozvědky proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Organizace pro zákaz chemických zbraní

Organizace pro zákaz chemických zbraní Zdroj: profimedia.cz

Nizozemsko dnes obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ministryně obrany Ank Bijleveldová uvedla, že její země po zmaření operace na svém území vyhostila čtyři ruské agenty. Moskvu přitom vyzvala, aby své kybernetické operace zastavila. Britská premiérka Theresa Mayová a předseda vlády Nizozemska Mark Rutte ve společném prohlášení odsoudily ruské „pohrdání globálními hodnotami“.

Velitel nizozemské vojenské rozvědky MIVD Onno Eichelsheim v prezentaci popsal, že pracovníci ruské rozvědky dorazili do Nizozemska 10. dubna. V hotelu u centrály OPCW v Haagu byli údajně zadrženi 13. dubna, načež byli vypovězeni zpět do Ruska, uvedla agentura Reuters. Ministryně Bijleveldová zároveň oznámila, že Nizozemsko si předvolalo ruského velvyslance.

Ruští agenti se údajně snažili proniknout do bezdrátové sítě OPCW z automobilu zaparkovaného u sídla organizace. Vybavení nalezené ve voze bylo používáno k zachycení přihlašovacích údajů, uvedl zpravodajský server BBC. Rusové měli diplomatické pasy a byl mezi nimi také odborník na informační technologie. Nizozemské úřady se domnívají, že jejich operaci řídila vojenská rozvědka GRU.

OPCW, která spadá pod OSN, letos analyzovala látku použitou při březnové otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Ruský hackerský útok tedy, jak řekl Eichelsheim, přišel v době, kdy OPCW incident z jihoanglického Salisbury vyšetřovala.

Nizozemsko už v polovině září uvedlo, že na jaře zadrželo a vypovědělo dva ruské agenty kvůli špionáži namířené proti švýcarské laboratoři, která také armádní jed novičok testovala. Do Spiezu, kde se tato laboratoř nachází, měli podle Eichelsheima namířeno i čtyři další ruští agenti.

Z realizace celé řady kybernetických útoků dnes GRU obvinily Británie a Austrálie. Podle britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta by oznámení Nizozemska o zmařené operaci proti OPCW mělo nadobro rozptýlit jakékoli pochybnosti o roli Ruska v pokusu o vraždu Skripala. Z přiotrávení někdejšího dvojího agenta Londýn rovněž viní ruskou vojenskou rozvědku.

Ministryně Bijleveldová vyzvala Rusko, aby zastavilo své kybernetické operace, jejichž cílem je podle ní podrývání západních demokracií. Eichelsheim uvedl, že v Nizozemsku, kde má své centrály řada mezinárodních organizací, je ruská vojenská rozvědka „aktivní“.

„Tento pokus získat přístup k zabezpečeným systémům mezinárodní organizace pracující na vymýcení chemických zbraní ve světě dokládá, jak GRU pohrdá globálními hodnotami a pravidly, které nás udržují v bezpečí,“ uvedli předsedové vlád Nizozemska a Británie. Britské úřady podle médií při vyšetřování těm nizozemským pomáhaly. „Dnes představenými operacemi jsme ještě jasněji ukázali nepřijatelné kybernetické aktivity“ GRU, píše se v prohlášení.

Nizozemská ministryně obrany dnes také uvedla, že na počítači jednoho z vyhoštěných rozvědčíků byly i soubory týkající se vyšetřování pádu malajsijského letadla na lince MH17. Letoun byl v létě 2014 sestřelen nad východní Ukrajinou, zahynulo všech 298 lidí na palubě. Mezinárodní tým vyšetřovatelů letos v květnu dospěl k závěru, že letadlo sestřelila technika ruské armády.