Nizozemsko zastavilo pátrání po obětech neštěstí, kvůli bezpečnosti

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Nizozemský premiér Mark Rutte dal pokyn k pozastavení pátrání po zbývajících ostatcích obětí havarovaného malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Další pátrání je prý příliš nebezpečné. V blízkosti trosek letadla totiž pokračují boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci. Z oblasti odešli i mezinárodní tým vyšetřovatelů.

Nizozemský ministerský předseda na tiskové konferenci v Haagu ocenil dosavadní úsilí záchranářů a slíbil rodinám obětí, že hledání bude pokračovat někdy v budoucnu, až bude situace stabilnější.

„Bezpečnostní situace na východní Ukrajině a v místě dopadu letu MH17 se každým dnem zhoršuje,“ prohlásil Rutte. Experti tak podle něj nemohou dělat svou práci a pokračování operace za těchto podmínek nemá smysl.

Z Ukrajiny se stáhli i vyšetřovatelé neštěstí, podle Nizozemců ale v tomto případě nejde o bezpečnost. „Protože už není nutné na Ukrajině déle zůstávat, (…) tým se přemístil do Haagu, kde bude pokračovat v práci,“ uvedl nizozemský úřad zodpovědný za vyšetřování leteckých nehod.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Zemřelo všech 298 lidí na palubě, z toho 196 Nizozemců. Rakve s ostatky velké většiny z nich už dorazily do Nizozemska. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.

Vyšetřovatelé se kromě zjištění příčiny pádu soustředí na to, jak bylo přijato rozhodnutí, že vzdušný prostor nad východní Ukrajinou je bezpečný a proč Malaysia Airlines neměly hned po katastrofě k dispozici seznam cestujících.

V oblasti dopadu letounu pracovalo v uplynulých dnech kolem 70 expertů z Nizozemska, Austrálie a Malajsie. Jejich úkolem bylo shromáždit zbývající těla obětí. Tým už ale mnoho ostatků lidských těl nenašel a podle Rutteho v tomto ohledu místní týmy, včetně 800 dobrovolníků, ve dnech po katastrofě odvedly lepší práci, než se dosud předpokládalo.