Norsko odmítlo zlikvidovat syrské chemické zbraně

Závod na likvidaci chemických zbraní

Závod na likvidaci chemických zbraní Zdroj: CC BY 2.0: PEO ACWA

Norsko odmítlo požadavek mezinárodního společenství, aby zlikvidovalo významnou část syrských chemických zbraní. Plán OSN zlikvidovat zbraně do poloviny příštího roku tak může nabrat zpoždění.

Oslo se několik týdnů rozhodovalo, zda zvládne zlikvidovat okolo 500 tun chemických zbraní. „Rozhodli jsme se, že Norsko není nejlepším místem, kde tyto zbraně zlikvidovat,“ řekl tiskové agentuře NTB norský ministr zahraničí Børge Brende.

Norské rozhodnutí by mohlo ohrozit cíl Organizace pro zákaz chemických zbraní, která chce syrské chemické zbraně zlikvidovat během první poloviny roku 2014. USA požádaly Norsko, aby se stalo hlavním likvidátorem těchto zbraní.

Norsko je pravidelným účastníkem mezinárodních mírových misí. Navíc má přístup k rozsáhlým zdrojům vody, která je k likvidaci chemických zbraní potřeba. Na druhou stranu na tento úkol nemá žádná zařízení a celý proces by komplikovaly i zákony, kvůli kterým by se toxický odpad vzniklý likvidací musel vyvézt za hranice.

„Shodli jsme se s USA, že Norsko může více prospět v jiných oblastech,“ uvedl Brende. Norsko by mohlo například vyslat inspektory kontrolující stahování chemických zbraní, či likvidaci arzenálu podpořit finančně, dodal.

Americká žádost následovala pro schválení rezoluci Rady bezpečnosti OSN 27. září, která vyzvala členské státy k poskytnutí pomoci Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Inspektoři organizace do Sýrie dorazili 1. října s cílem ověřit, že režim prezidenta Bašára Asada plní svůj slib a do konce měsíce zničí veškerá zařízení na výrobu, míchání a plnění chemických zbraní. Podle posledních zpráv už inspektoři navštívili 18 z celkových 23 závodů a ve většině z nich už demontáž začala.