Nová studená válka nehrozí, míní po krachu dohody o likvidaci raket šéf ruské diplomacie Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ČTK

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si nemyslí, že s koncem smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) začne nová studená válka. Svět podle něj vstoupil do nové éry, kterou charakterizuje snaha Spojených států zbavit se odzbrojovacích smluv. Smlouvu INF minulý týden vypověděly Spojené státy a stejný krok v reakci oznámilo i Rusko.

„Nemyslím, že hovoříme o rozvoji studené války. Začala nová éra, která je charakteristická tím, že Spojené státy posílají na smetiště celý systém kontroly nad zbrojením. Je to smutné," řekl podle agentury TASS Lavrov před studenty kyrgyzsko-ruské univerzity v Biškeku.

„Nesnažíme se rozpoutat závody ve zbrojení, to řekl prezident (Vladimir Putin) jasně. Ale samozřejmě budeme reagovat vojenskými a technickými prostředky na hrozby, které vzniknou odstoupením USA od smlouvy INF a v důsledku jejich (amerických) plánů vytvořit jadernou munici o malé síle, což podle názoru všech expertů na Západě, v Rusku a dalších zemích prudce sníží práh pro nasazení jaderných zbraní. Tato opatření budeme přijímat v rámci prostředků, které už jsou v rozpočtu ministerstva obrany," upozornil ruský ministr.

Spojené státy minulý pátek oznámily odstoupení od smlouvy INF s odůvodněním, že Moskva smlouvu dlouhodobě porušuje. Krokem Washingtonu začala půlroční výpovědní lhůta, během níž je možné ještě o osudu dohody jednat.

V sobotu ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že i Rusko od smlouvy z roku 1987 odstupuje. Moskva podle Putina nehodlá rozmístit v Evropě ani ve světě žádné rakety, pokud tak neučiní Spojené státy.