Nový lídr řeckých socialistů se pokusí po zvednout stranu před volbami

Rezignace. Ministr financí Evangelos Venizelos
(vpravo) oznámil, že odchází ze své funkce. Premiér
Lukas Papadimos zatím nesdělil, kdo Venizelose v čele ministerstva nahradí.

Rezignace. Ministr financí Evangelos Venizelos (vpravo) oznámil, že odchází ze své funkce. Premiér Lukas Papadimos zatím nesdělil, kdo Venizelose v čele ministerstva nahradí. Zdroj: ctk

Nový předseda řeckých socialistů Evangelos Venizelos včera rezignoval na funkci ministra financí, aby se mohl plně soustředit na kampaň před blížícími se předčasnými volbami. Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) ho do svého čela zvolilo o víkendu s nadějí, že oživí popularitu strany poznamenanou politikou úsporných opatření.

Hlasování o složení nového parlamentu se pravděpodobně uskuteční koncem dubna nebo počátkem května. Předčasné volby vyvolala demise vlády premiéra Jorgose Papandrea loni v listopadu. Na počátku ledna pak Papandreu oznámil, že odejde i z čela PASOK. Nadaný řečník a expert na ústavní právo Venizelos se neúspěšně pokusil kandidovat na post lídra partaje už v roce 2007, nyní neměl žádného konkurenta.

V neděli ho do volebních místností na radnicích, v kavárnách i na benzinových stanicích přišlo podpořit na 200 tisíc příznivců strany. „Lidé vyslali silnou zprávu, že PASOK je tady, že neztratil svou duši, že náš cíl zvítězit ve volbách je dosažitelný. Společně se pohneme vpřed,“ reagoval Venizelos na výsledky hlasování.

Jeho tvrzení však není příliš reálné. Důležitou součástí základny socialistů jsou pracovníci veřejného sektoru, na které výrazně dopadly škrty. Přestože účast v hlasování o novém předsedovi byla nakonec vyšší, než se čekalo, podle průzkumů se zatím zdá, že PASOK ve volbách utrpí těžkou porážku. Socialisté momentálně výrazně zaostávají za konzervativní Novou demokracií.

V posledním šetření agentury Public Issue skončili socialisté až pátí s 11 procenty hlasů. PASOK předběhly i tři levicové strany, které nesouhlasí s úsporami. Konzervativci v sondě získali 25 procent. Od okamžiku, kdy Nová demokracie vstoupila do přechodné vlády Lukase Papadimose, jí však popularita také šla dolů, a to zhruba o pět procent.
Nový parlament tak zřejmě bude značně roztříštěný, mohl by se do něj probojovat téměř dvojnásobný počet stran než minule. Průzkumy navíc naznačují, že přibližně třetina Řeků se chystá hlasování bojkotovat nebo plánuje do uren vhodit prázdné hlasovací lístky.

Centrální banka odebírala licence

Řecká centrální banka odebrala licenci třem menším finančním ústavům, které působily jako spořitelní družstva. Od loňského října je to už potřetí, co byly úřady nuceny zakročit na ochranu střadatelů. Tentokrát centrální banka rozhodla o likvidaci ústavů Achaiki, Lamias a Lesvou-Limnou. Každá z bank měla v Řecku od tří do pěti poboček. O vklady těchto ústavů už projevily zájem komerční banky, které působí v oblastech, kde mají zavřené banky pobočky. Trajekty stávkují Posádky řeckých trajektů vstoupily včera do 48hodinové stávky na protest proti snížení penzí. Stávka zkomplikuje život zejména na ostrovech bez leteckého spojení. Stávka by také mohla způsobit značné problémy zemědělcům z ostrova Kréta. Jejich produkty, například ovoce a zelenina, by se kvůli protestu mohly zkazit dříve, než se dostanou k zákazníkům. Odborový svaz námořníků uvedl, že se dnes poradí o tom, zda bude stávka prodloužena o další dva dny.