Nový rekord. Gauguinův obraz se prodal za 7,3 miliardy

Obraz  Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš? z roku 1892, který namaloval Paul Gauguin

Obraz Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš? z roku 1892, který namaloval Paul Gauguin Zdroj: Wikimedia Commons

Ze soukromé sbírky ve Švýcarsku byl za skoro 300 milionů dolarů (7,3 miliardy korun) prodán obraz Paula Gauguina s Tahiťankami. Kupec je podle všeho z Kataru. Gauguinovo dílo se tak stalo oficálně nejdráže prodaným obrazem ze soukromého vlastnictví.

Jak informoval list The New York Times, obraz Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš? z roku 1892 prodal bývalý pracovník aukční síně Sotheby's Rudolf Staechelin, který žije v Basileji. Jeho rodinné nadaci patří přes 20 mimořádně cenných výtvarných děl z období impresionismu a postimpresionismu. Gauguinův obraz jako zápůjčku vystavovalo umělecké muzeum v Basileji půl století.

Podle listu, který se opírá o tvrzení dvou prodejců uměleckých děl, je kupec olejomalby z Kataru. „Nepopírám to, ale ani nepotvrzuji,“ řekl k tomu Staechelin. K prodeji se nevyjádřilo ani vedení muzeí v Dauhá. Prodej potvrdil pouze basilejský starosta Guy Morin, který ztráty díla pro místní muzeum lituje.

Další evropský malíř v Kataru

Katar tak zřejmě získal za mimořádnou cenu další z významných evropských uměleckých děl. V roce 2011 do této země Perského zálivu putoval i známý obraz Hráči karet Paula Cézannea, zakoupený za 250 milionů dolarů.

Staechelin řekl, že jeho rodina ukončila smlouvu o pronájmu s basilejským muzeem kvůli sporu o podmínky.

Mimořádně cennou uměleckou sbírku shromáždil jeho děd a jmenovec Rudolf Staechelin, který se věnoval obchodu, ale přátelil se i s umělci. Většinu děl nakoupil během první světové války a po ní. S basilejským muzeem spolupracoval jako poradce a tato instituce pak po jeho smrti v roce 1946 přijala sbírku jako zápůjčku.

Čas na přehodnocení majetku

Vnuk uměnímilovného děda řekl, že díla ze sbírky nikdy nevisela v rodinném domě, protože na to jsou příliš cenná. Viděl je prý v muzeu jako ostatní návštěvníci. Rozhodl se k prodeji, protože prý nadešel čas na přehodnocení majetku. „Je to svým způsobem smutné, ale je to také život. Soukromé sbírky jsou totéž co lidé, netrvají věčně,“ řekl.

Gauguinův obraz měli zájemci možnost naposledy zhlédnout před několika týdny, kdy muzeum otevřelo zdarma sbírky před uzavřením kvůli renovačním pracím, jež budou trvat do příštího roku. Přišlo tehdy 7500 lidí. Obraz bude ale ještě k vidění na další výstavě věnované Gauguinovu dílu, otevřena bude v únoru v Basileji. Sbírka pak poputuje i do Madridu a Washingtonu. Kupec dílo dostane až příští leden.

Basilejské muzeum prodej komentovalo výrokem: „Bolestně nám bylo připomenuto, že dlouhodobé zápůjčky jsou stále jenom zápůjčky.“ Starosta Morin řekl, že se město snažilo Staechelina přimět, aby svou sbírku do muzea vrátil, až se jeho dveře v dubnu příštího roku znovu otevřou.

Přehled deseti nejdráže prodaných obrazů:
Pořadí AutorNázev dílaCena (v mil. USD)Typ prodeje
1.Paul GauguinKdy se vdáš? 300 soukromý prodej
2.Paul CézanneHráči karet 250 soukromý prodej
3.Pablo PicassoSen 155 soukromý prodej
4.Francis BaconTři studie Luciana Freuda142,4 aukce: Christie's, New York
5.Jackson PollockNo.5, 1948 140 soukromý prodej
6.Willem de KooningŽena III 137,5 soukromý prodej
7.Gustav KlimtPortrét Adély Blochové-Bauerové I 135 soukromý prodej
8.Edvard MunchVýkřik 119,9 Aukce: Sotheby's, New York
9.Jasper JohnsVlajka 110 soukromý prodej
10.Pablo PicassoNahá v sochařském ateliéru 106,5 aukce: Christie's, New York