Nový svědek v procesu s Krejčířem mluvil o předání drog

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

V procesu s uprchlým Čechem Radovanem Krejčířem, který v Jihoafrické republice spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě z únosu a pokusu o vraždu bratra údajného drogového dealera, vypovídal další svědek prokuratury. Jednání začalo v Johannesburgu za přítomnosti silně ozbrojených policistů. V rámci tohoto procesu bylo o měsíc odročeno rozhodnutí o předvolání čtyř policistů a vyšetřovatelů.

Krejčířovi právníci v červnu požádali o předvolání policistů a vyšetřovatelů, mezi nimiž je i Paul O'Sullivan, který se Krejčířovou kauzou zabývá dlouhodobě. Policisté mají dodat dokumentaci o důvodech, které vedly k loňskému zatčení Krejčíře, O'Sullivan pak veškerou dokumentaci o svém vyšetřování. Čtveřice se tomu ale brání a soudce odročil rozhodnutí v této kauze o měsíc. Očekává se, že by se jednání na toto téma mělo konat 21. nebo 22. srpna.

Samotný proces s Krejčířem však pokračuje. Čech spolu s Desaiem Luphondoem, Samuelem Maropengem, Georgem Nthoroanem, Janem Lefuem Mofokengem a Sibonisoem Miyaem čelí obžalobě z únosu, pokusu o vraždu a obchodování s drogami. V minulých stáních proti nim vypovídal Bheki Lukhele, kterého skupina údajně loni v červnu unesla a mučila, aby od něj získala informaci, kde se skrývá jeho bratr řečený Doctor. Tento muž údajně pracoval pro Krejčíře jako drogový kurýr a zmizel se zásilkou 25 kilogramů drog, jež měl dopravit do Austrálie.

Odjeli s černým pytlem

Bhekizita Khumalo pod podmínkou ochrany před stíháním vypovídal jako svědek předání drog loni 22. června. Řekl, že Doctor byl jeho přítel a že s ním přijel loni 22. června do Kempton Parku na schůzku s mužem, kterého nejmenoval. „Když jsme přijeli ke vchodu do bytového domu, stál tam muž a vedle sebe měl na zemi černý pytel. Doctor řekl, že musíme zastavit vedle něho.

Vystoupil a mluvili spolu. Ani ne za pět minut se Doctor vrátil s pytlem a řekl, 'Jedeme',“ citoval Khumaloa jihoafrický list The Citizen. Pak prý jeli na místo, kde Khumalo nikdy nebyl a kde podle rezidencí žijí „movití lidé“. Doctor někomu zatelefonoval a pak jeli za bílým Nissanem Navara do nějakého domu. Otevřeli v něm pytel, v němž bylo asi 25 obdélníkových balíčků o velikosti 20x15x30 centimetrů. Nechali je v domě a Khumalo potom Doctora zavezl k jeho domu.

Klíčový vůz

Terénní vůz Nissan Navara figuroval mezi majetkem, který policie zabavila Krejčířovi loni po zatčení. Zda se jedná o tentýž vůz, o němž hovořil Khumalo, není jasné.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Protože stále neskončilo řízení o jeho žádosti o azyl, nemůže být vydán do Česka, kde byl v roce 2012 odsouzen k jedenácti letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.