O druhé kolo prezidentských voleb mají Ukrajinci větší zájem než o první. Lidé chtějí změnu

Na Ukrajině volí prezidenta. Favoritem druhého kola je komik Volodymyr Zelensky . (21.4.2019)

Na Ukrajině volí prezidenta. Favoritem druhého kola je komik Volodymyr Zelensky . (21.4.2019) Zdroj: Reuters

Na Ukrajině volí prezidenta. Mandát chce obhájit současná hlava státu Petro Porošenko. (21.4.2019)
Prezident Petro Porošenko a kandidát Volodymyr Zelensky spolu zuřivě debatovali. Vzájemně se obviňovali
3
Fotogalerie

Na Ukrajině v neděli začalo druhé kolo prezidentských voleb. Více než třicet milionů oprávněných voličů má na výběr mezi dosavadním prezidentem Petrem Porošenkem (53) a nováčkem v politice, bavičem Volodymyrem Zelenským (41), kterému průzkumy předpovídají jasné vítězství. Účast je zatím mírně vyšší než při první kole.

Podle ústřední volební komise do 14 hodin odvolila 45 procent voličů, tedy o necelé procento víc než před třemi týdny při prvním kole voleb, kdy celková účast dosáhla téměř dvou třetin oprávněných voličů.

I v prvním kole před třemi týdny získal Zelenyskyj bezmála dvakrát více hlasů než obhájce mandátu. Zelenyskyj si již v televizním seriálu zahrál učitele, kterého kritika všudypřítomné korupce vynesla do křesla hlavy státu, a i v kampani vsadil na kritiku poměrů.

Porošenko, který si nadělal jmění v cukrovinkách jako "čokoládový král", se při obhajobě mandátu musel potýkat s únavou veřejnosti z věčného utahování opasků i nekončícího konfliktu s proruskými separatisty na východě země s 13 000 mrtvými. V závěru kampaně zdůrazňoval nezkušenost svého oponenta v podmínkách, kdy země čelí hrozbě Ruska.

Favoritovi přívrženci převažovali i mezi voliči, kteří hned krátce po zahájení voleb přišli do jedné volební místnosti v centru Kyjeva.

"Máme velkou šanci na změnu, která musí přijít," řekl šedesátník Ihor. V prvém kole před třemi týdny hlasoval pro bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou a dnes přišel, aby podpořil odpůrce stávajícího prezidenta. Sám prý má po 45 letech v práci slušný důchod, ale jeho žena je na tom stejně jako mnoho dalších ukrajinských penzistek: její důchod činí přibližně 1500 hřiven (asi 1270 korun) a zhruba stejnou částku si přivydělává.

"Potřebujeme prezidenta, který nebude krást," říká jednadvacetiletý Dmytro v narážce na aféru okolo rozkrádání při zbrojních zakázkách, do které jsou údajně zapleteni spolupracovníci současné hlavy státu. Dmytro se loučí pozdravem "na shledanou" - chystá se na studia v Česku, a tak se učí česky.

"Všichni jsme pro Zelenského. Je to člověk z nové generace, je to šance na změny k lepšímu," zní z hloučku, který hlasoval společně: dvou žen doprovázejících k volební urně zrakově postiženého muže.

"Jasně, že bude změna, ale k horšímu," znechuceně poznamenává padesátník, který nechce nic víc říct. "Večer se bude slavit a bude se pít šampaňské, ale časem přijde kocovina a ta bude strašná," předpověděl muž, který se představil jako politický emigrant z uzbecké metropole Taškentu.

"Mám ráda Ukrajinu a nejsem dobrodruh," vysvětluje šedesátnice Julija, proč hlasovala pro dosavadního šéfa státu. Porošenko se podle ní sice dopustil chyb, ale věří, že se poučí. "Rok jsem nebyla na Ukrajině a vidím tu změny k lepšímu, hlavně v lidech. Je skvělé, že si můžeme svobodně zvolit svého prezidenta," dodává.

"Opravdová demokracie znamená, že se prezidenti musí střídat," řekla Olha Budková, pocházející z české rodiny, která se na Ukrajinu přestěhovala ještě v 19. století. Změny jsou podle ní zapotřebí a věří, že každopádně přijdou, i když v Porošenkově případě by byly spíše evoluční a pokračovalo by se v dosavadním kurzu.

Cesty slibované oběma kandidáty jsou ale podle ní v mnohém paralelní, zejména pokud jde o orientaci Ukrajiny na Západ. "To bude v kterémkoliv případě, ať bude prezidentem kdokoliv, nebude mít na výběr," míní. Boj s korupcí ale nezávisí jen na hlavě státu, ale hlavně na efektivnosti celého týmu u kormidla moci, dodala.

Jasno o výsledku hlasování by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19 hodin. Podle agentury Interfax-Ukrajina se chystají hned tři povolební odhady výsledků - kromě sdružení Národní exit poll 2019, sdružujícího hlavní sociologická střediska, mají odhady dalších agentur zveřejnit televize 1+1 a 112.

Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.