O polovinu vyšší účast. Pegida protestovala proti uprchlíkům

Demonstrace hnutí Pegida v Drážďanech (ilustrační foto)

Demonstrace hnutí Pegida v Drážďanech (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Až 12 tisíc lidí se shromáždilo v Drážďanech na demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) zaměřené proti přijímání uprchlíků. Jejich počet proti minulému týdnu vzrostl asi o polovinu, informovala služba Durchgezählt, která se specializuje na odhady počtu lidí na veřejných shromážděních. Řečníci na demonstraci dávali příchod uprchlíků do souvislosti s atentáty v Paříži a požadovali omezení imigrace.

Podle německých politologů je zvýšení účasti na demonstraci přímý důsledek pátečního teroristického útoku v Paříži. Analytici už před zahájením akce očekávali, že se Pegida pokusí atentátů využít k posílení své obliby a k vyvolávání nálad proti běžencům.

Siegfried Däberitz z vedení Pegidy na úvod vyzval k minutě ticha za oběti útoků v Paříži, za oběti havárie ruského letadla na Sinaji a „za všechny ostatní oběti islamistického násilí ve světě“. Atentáty ve francouzské metropoli následně označil za přímý důsledek toho, že země přijímá běžence, a prohlásil, že mezi lidmi přicházejícími do Evropy jsou desítky tisíc teroristů.

Mluvčí na demonstraci požadovali úplné uzavření německých hranic a trvalý dohled nad všemi imigranty. „Správnou imigrační politiku nyní v Evropě vykonávají Polsko, Česko a Slovensko, protože odmítají uprchlíky přijímat,“ řekl Däberitz. Německá vláda se podle něj svým přístupem k běžencům rozhodla pro „etnickou sebevraždu národa“.

Proti Pegidě demonstrovalo v ulicích Drážďan několik set stoupenců vstřícné uprchlické politiky. „Vy nejste národ,“ skandovali z Augustova mostu směrem k několik stovek metrů vzdálenému shromáždění protiislámského hnutí. Policie udržela obě skupiny oddělené, aby nedošlo ke konfliktu.