O vydání hackera Nikulina požádalo Rusko i Spojené státy

ilustrační foto

ilustrační foto

O vydání Rusa Jevgenije Nikulina, kterého v říjnu zadrželi kriminalisté v Praze kvůli podezření z hackerství, oficiálně požádalo vedle Spojených států i Rusko, uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Ministerstvo zkontroluje náležitosti obou žádostí a poté je postoupí pražskému městskému státnímu zastupitelství.

Spojené státy usilují o vydání Nikulina, protože podle nich napadl sociální síť Linkedin a servery firem Dropbox a Formspring. Kalifornský federální soud Rusa obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Rusko však žádá, aby Česko Nikulina vydalo do vlasti. Muže obvinilo z jiného trestného činu - podle serveru respekt.cz z odcizení peněz po internetu. Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za "součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům".

Nikulin je v současné době ve vazbě. Jeho advokát Adam Kopecký uvedl, že o ruské žádosti o extradici zatím neví. O přípustnosti mužova vydání do USA či Ruska bude rozhodovat pražský městský soud poté, co státní zastupitelství podá návrh. "Pakliže se sejde více žádostí o vydání téže osoby, budeme posuzovat podmínky přípustnosti vydání ve vztahu ke každé z těchto žádostí samostatně," řekla ČTK mluvčí soudu Markéta Puci.

Dodala, že po právní moci rozhodnutí soudu může nastat situace, kdy by bylo přípustné vydání do obou států. "Potom je na ministru spravedlnosti, aby rozhodl o tom, kterému státu bude tato osoba vydána," podotkla.

Poslední slovo tak bude mít ministr Robert Pelikán (ANO), který může Nikulina nevydat i navzdory soudnímu rozhodnutí. Zákon stanoví, že při rozhodování, kterému cizímu státu bude obviněný vydán, ministr zváží zejména pořadí, v jakém byly žádosti doručeny, okolnosti spáchání trestných činů včetně jejich závažnosti a také pravděpodobnost, s jakou mohou dotčené státy dosáhnout dalšího vydání obviněného ze státu, kam ho Česko vydá.