Obama jako prezident uspěl, i když nesplnil sliby, míní většina Američanů

Prezident USA Obama při oslavách Velikonoc

Prezident USA Obama při oslavách Velikonoc Zdroj: ctk

Barack Obama v Saúdské Arábii
Barack Obama a Angela Merkelová
Poslední projev Baracka Obamy v OSN
Justin Trudeau a Barack Obama
Barack Obama na summitu G20
9
Fotogalerie

Více než polovina Američanů hodnotí prezidentství Baracka Obamy příznivě. Vyplývá to z čerstvého průzkumu veřejného mínění provedeného výzkumným centrem NORC. Podle něj Obamu hodnotí pozitivně 57 procent účastníků průzkumu, negativně pak 37 procent respondentů.

Odkaz Obamova působení v Bílém domě ale Američané příliš kladně nevidí. Dva ze tří jsou toho názoru, že Obama nesplnil své předvolební sliby. Čtyřicet čtyři procent účastníků ankety se domnívá, že se pokusil věci zlepšit, ale nepodařilo se mu to. Více než 22 procent lidí je pak toho názoru, že se o plnění slibů ani nesnažil. Pouze 32 procent občanů uvedlo, že Obama své sliby splnil.

Výsledek podle agentury AP odráží fakt, že ani dlouhodobí Obamovi stoupenci nejsou spokojeni s tím, že se prezidentovi nepodařilo zlepšit imigrační zákony, kontrolu držení zbraní a uzavření věznice na Guantánamu.

"Vedl si jako skutečný prezident, ale nedokázal věci prosadit," řekl důchodce z Iowy Dale Plath. Obamu prý volil v prvních volbách v roce 2008 i ve volbách druhých, teď naposledy už ale volil změnu - v podobě Donalda Trumpa.

I když Obama v očích mnoha Američanů nedostál slibům, z úřadu odejde s lepším skóre než jeho předchůdce George Bush mladší. Když v roce 2009 z úřadu odcházel, hodnotilo ho pozitivně jen 40 procent Američanů. Obamův výsledek je srovnatelný se situací Billa Clintona, jehož kladně hodnotilo při odchodu z funkce rovněž 57 procent lidí.

Když Obama do funkce v roce 2009 nastupoval, měl přízeň osmi z deseti Američanů a očekávalo se od něj, že změní situaci černochů. Nyní se pouze 43 procent lidí domnívá, že se mu to podařilo. Šest procent občanů tvrdí, že se černoši mají teď hůř, polovina lidí nevidí po osmi letech Obamova působení v situaci černochů žádnou změnu.

Obama bude mít v úterý večer projev na rozloučenou se svým úřadem, jeho nástupce Donald Trump do úřadu nastoupí 20. ledna.