Obama obhájil úřad a jeho volební party se roztančila

Oslavy Obamova vítězství

Oslavy Obamova vítězství Zdroj: ctk

Bouřlivé oslavy vypuknuly v chicagském McCormickově centru na volební party prezidenta Baracka Obamy poté, co šéf Bílého domu obhájil úřad. Několik tisíc Obamových příznivců nadšeně křičelo a vítězně zvedalo ruce nad hlavu. Za chvíli pak už celý sál tančil na soulové a rhythm & bluesové klasiky. Prezidentově domovskému městu se splnil jeho sen, Obama stráví v Bílém domě další čtyři roky.

Dobrá nálad panovala v neútulné hale McCormickova centra celý večer. Rostla každým dalším okamžikem, kdy bylo jasnější a jasnější, že by se musel stát zázrak, aby Obamův republikánský vyzyvatel Mitt Romney zvítězil. Lidé reagovali nadšeným jásotem na každý další stát, který současný prezident získal.

Když ale Obama prolomil hranici 270 volitelů potřebnou pro opětovný zisk úřadu, propuklo v McCormickově centru peklo. Křik prezidentových příznivců jakoby neměl konce a nad jejich hlavami se objevily transparenty oslavující Obamovo vítězství a podobizny současného i příštího prezidenta Spojených států.

„O-ba-ma, O-bama,“ křičeli příznivci šéfa Bílého domu, kteří v hale na vítězství svého oblíbence čekali několik hodin. Na tvářích starších černošek v přední řadě bylo znát dojetí. Za chvíli je ale vystřídalo nadšené skandování nezbytného sloganu amerických předvolebních kampaní: „Další čtyři roky!“.

Oslavy přesto měly do triumfálního shromáždění, na kterém si současný šéf Bílého domu vychutnával vítězství v minulých volbách. V Grantově parku, který je nedaleko McCormickova centra, tehdy bylo kolem 200.000 lidí. Nyní demokraté zvolili pro volební party mnohem skromnější kulisy. Prezidentův vítězný projev si tak na místě vyslechne jenom několik tisíc příznivců.