Obama: Podcenili jsme chaos v Sýrii

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama uznal, že Spojené státy podcenily chaos v Sýrii, který se stal živnou půdou pro vznik tak nebezpečných radikálních skupin, jako je organizace Islámský stát (IS). V rozhovoru na televizní stanici CBS News Obama označil Sýrii za "epicentrum džihádistů celého světa".

„Šéf našich tajných služeb Jim Clapper přiznal, že podcenili, co se děje v Sýrii,“ řekl Obama. Na dotaz, zda Washington naopak nepřecenil schopnost či ochotu irácké armády bojovat proti islamistům, americký prezident odpověděl: „To je pravda, to je naprostá pravda.“

Obamovy výroky jsou z pořadu CBS 60 minut, který bude odvysílán v plném znění dnes večer místního času.

Obama: Spousta lidí uvěřilo džihádistickým nesmyslům

Obama řekl, že propagandisté IS projevili „velký důvtip“ na sociálních sítích. Podle něj přitahují v Evropě, Americe, Austrálii a v muslimských zemích nováčky, „kteří věří v jejich džihádistické nesmysly“.

Obama upozornil, že cesta k porážce IS je zčásti vojenská, čímž odkázal na probíhající letecké útoky proti pozicím islamistů v Sýrii a v Iráku. Dodal, že dané země ale musejí vyřešit své politické krize. Zatímco Irák je nyní rozdělen hlavně na znesvářené šíity a sunnity, podporující IS, Sýrií otřásá již přes tři roky občanská válka, v níž se povstalci různých skupin, včetně islamistů, kteří bojují i mezi sebou, snaží svrhnout vládu prezidenta Bašára Asada.

Analýza: jak se platí džihád