Obama přiznal selhání v imigrační politice

práce imigrantů v USA

práce imigrantů v USA Zdroj: profimedia.cz

Za největší selhání své vlády považuje americký prezident Barack Obama nepřijetí imigrační reformy. Připustil to v rozhovoru pro televizi Unavision, největší španělsky vysílající kanál v USA. Obsáhlý rozhovor před živým publikem v kampusu univerzity v Miami probíral témata důležitá primárně pro hispánské voliče. Den před Obamou Unavision odvysílala obdobnou relaci s republikánským vyzývatelem Mittem Romneym.

Moderátoři Obamovi připomněli ztroskotání takzvaného Dream Act, návrhu zákona, který plánoval přiznat oficiální status imigrantům, kteří přišli do Spojených států nelegálně v dětském věku a v USA ukončili alespoň střední školu. Přede dvěma lety jej republikáni v Kongresu zablokovali.

„Když jsem byl zvolen, neslíbil jsem, že vše zvládnu na sto procent,“ hájil se Obama. Imigrační reformu podle něj zastínila nutnost chránit ekonomiku před depresí, která hrozila po sérii bankovních kolapsů v prvním roce jeho vlády.

Téma imigrační reformy je jednou z prioritních otázek pro Američany hispánského původu, kteří tvoří téměř deset procent voličů. Přestože uvnitř komunity existují rozdíly v politických názorech, Hispánci většinou podporují iniciativy vedoucí k získání občanství pro nelegální přistěhovalce a celkově se Obama může spolehnout na jejich podporu. Podle srpnového průzkumu vede u Latinos nad Romneym o 35 procentních bodů.

Republikán si nestojí u Hispánců nejlépe kvůli řadě svých názorů. Je například pro uzákonění angličtiny jako oficiálního jazyka, což by ukončilo dvojjazyčnou praxi ve státní správě. Podporuje i další budování zdi na americkomexické hranici a aktivnější přístup k deportacím.