Obama: Spolupráce USA a Číny je při ochraně klimatu klíčová

Americký prezident Barack Obama a čínský prezident Xi Jinping v Paříži (30. listopadu)

Americký prezident Barack Obama a čínský prezident Xi Jinping v Paříži (30. listopadu) Zdroj: CTK

Spolupráce Spojených států a Číny je ve snaze zpomalit globální oteplování planety klíčová a oba státy proto navzdory rozporům v jiných oblastech musí najít společnou řeč ohledně snižování emisí. Po setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem to v Paříži řekl americký prezident Barack Obama. Podle něj musí Washington a Peking svými závazky stát v čele dalších 180 zemí, které dnes začaly ve Francii jednat o dohodě o snižování emisí.

„Naše vedoucí pozice v této věci je naprosto nezbytná,“ řekl Obama v souvislosti s bojem s klimatickými změnami. Americký prezident ale zároveň nezastíral, že v řadě oblastí mají Čína a Spojené státy naprosto odlišné názory.

Připomněl mimo jiné otázku kybernetické bezpečnosti a počítačové útoky, z nichž USA obviňují čínské hackery, nebo spory kolem Jihočínského moře, kde si Peking navzdory opozici řady asijských států nárokuje některá území.

Čínský prezident zase během setkání řekl, že spolupráce Spojených států a Číny je nyní ještě důležitější tváří v tváří některým globálním hrozbám. „Světové hospodářství se zotavuje pomalu, terorismus je na vzestupu, a změny klimatu jsou obrovskou výzvou. V mezinárodních věcech je více nestability a nejistoty,“ uvedl Si Ťin-pching.

Čína vypouští do ovzduší asi 30 procent celkových emisí skleníkových plynů, USA asi 16 procent. Ani jedna z těchto zemí se nepřipojila ke Kjótskému protokolu podepsanému v roce 1997.