Obama: V boji s Islámským státem je zásadním spojencem Saúdská Arábie

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident ocenil Saúdskou Arábii jako zásadního spojence USA v boji s radikály z hnutí Islámský stát (IS). Barack Obama to uvedl před zahájením jednání se saúdskoarabskými princi, kteří dorazili do Washingtonu. Se svými blízkovýchodními partnery chce americký vůdce jednat rovněž o situaci v Jemenu.

Schůzka v Oválné pracovně se koná jen pár hodin předtím, než ve Washingtonu začne dvoudenní summit Obamy s nejvyššími představiteli zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).

V GCC jsou Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Kromě Islámského státu a Jemenu chtějí státníci probírat i dohodu o íránském jaderném programu. Summit začíná slavnostní večeří.

Obama se měl původně setkat se saúdskoarabským králem Salmánem. Saúdskoarabské úřady ale o víkendu nečekaně oznámily, že král do Washingtonu nedorazí. Namísto sebe poslal korunního prince Muhammada bin Najífa a jeho zástupce Muhammada bin Salmána.

Co za královým rozhodnutím nezavítat do Bílého domu stálo, není jasné. Američtí i saúdskoarabští představitelé nicméně ujistili, že nejde o ignoraci Obamy a jeho úsilí v regionu Blízkého východu, uvedla agentura AP.