Obama začal brát vážně i Santoruma

Rick Santorum

Rick Santorum Zdroj: profimedia.cz

Vzrůstající šance někdejšího senátora Ricka Santoruma získat republikánskou kandidaturu nejlépe potvrzuje to, že se v poslední době stal terčem útoků propagátorů prezidenta Baracka Obamy. Poradci šéfa Bílého domu dosud „válčili“ hlavně s bývalým guvernérem státu Massachusetts Mittem Romneym. Santorum ho ale v některých celostátních průzkumech předběhl.

Americká média uvádějí, že Obamův tým začíná po celé zemi sbírat materiál, který by se dal proti Santorumovi použít. „Okolnosti se změnily,“ připustila zástupkyně manažera prezidentovy kampaně Stephanie Cutterová.

S tím, jak se cítí Santorum silnějším, vzrůstají i jeho výpady vůči Obamovi. Nově zaútočil na záměry v oblasti energetiky. Republikánům se totiž zdá, že prezident je příliš ovlivněn ekology.

„O globálním oteplování se nezmiňuji jako o klimatologii, ale jako o politologii,“ podotkl Santorum. Uvedl, že kdyby se do Bílého domu dostal on, podporoval by více těžbu uhlí. Také by dal zelenou výstavbě ropovodu Keystone XL z kanadské Alberty do Texasu.

A zdá se, že to zabírá. Například podle průzkumu Gallupova ústavu má Santorum podporu 36 procent republikánů, Romney zaostává o deset procent. Podle dalšího průzkumu Romney ztrácí na rivala i v rodném státě Michigan. Hlasovat se tam má 28. února. Někteří analytici míní, že pokud Romney souboj prohraje, zavládne mezi republikány panika. Stále častěji se objevují názory, že ani jeden z jejich kandidátů nebude schopen Obamu v listopadu porazit.

Padají proto návrhy, aby do souboje vstoupili noví uchazeči. Některé osobnosti jsou naopak přesvědčeny, že to není dobrý nápad, a to ani v případě, že by Romney v Michiganu prohrál. „Myslím si, že je prostě příliš pozdě,“ poznamenal vlivný republikán Ryan Paul.

» Jeden z nejbohatších kandidátů na prezidenta v historii USA Mitt Romney utratil v lednu devatenáct milionů dolarů, téměř trojnásobek toho, co shromáždil. „Politický akční výbor“ (PAC) Restore Our Future, který ho podporuje, vybral 6,6 milionu, ale utratil čtrnáct milionů.

» Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich hospodařil rozvážněji – vybral 5,6 milionu, utratil kolem šesti milionů. Gingrichův PAC Winning Our Future vybral kolem jedenácti milionů (většinu od tří lidí) a téměř vše také utratil.

» Bývalý senátor Rick Santorum vybral 4,5 milionu a utratil 3,3 milionu. Jeho situaci ale zřejmě dost vylepšilo únorové trojité vítězství v Missouri, Minnesotě a Coloradu. Jen ve dvou dnech po něm prý vybral nejméně dva miliony.