Obama žádá skoro dvě miliardy dolarů na boj s virem zika

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o 1,8 miliardy dolarů (44 miliard korun) na boj proti šíření viru zika. Peníze mají být využity na výzkum i kontrolu šíření komárů, kteří jsou přenašeči viru, řekl Obama v rozhovoru, který vysílala stanice CBS. Šéf amerického institutu infekčních nemocí uvedl, že masového rozšíření viru po Spojených státech není nutno se obávat. Vakcína ovšem podle něj nebude nejméně několik let běžně dostupná.

Část peněz, o něž prezident požádal, bude určena na vývoj diagnostických testů a podporu těhotných žen s nižšími příjmy. Virus se projevuje u většiny lidí běžnými chřipkovými symptomy, ale panuje podezření, že vyvolává poruchy plodu a poškozuje mozek nenarozených dětí.

„Podle toho, co prozatím víme, existuje značné riziko pro těhotné ženy a pro ty ženy, které si přejí otěhotnět,“ řekl Obama. Dodal ovšem, že by kvůli tomu neměla nastat panika.

Část peněz by měla být poskytnuta zemím, kde se virus šíří a které se snaží bojovat proti výskytu komárů. V USA se pak o fondy podělí ministerstva zahraničí a zdravotnictví a sociální péče, část jich dostane Agentura pro mezinárodní rozvoj.

Nová hrozba pro Afriku a Asii

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden oznámila, že by se virus zika mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a Asie. Kvůli viru, proti němuž dosud není žádný lék ani vakcína, platí od minulého pondělí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. Evropská pobočka WHO oznámila, že by se na ochranu obyvatelstva před virem zika měly připravit také evropské země.

Podle ředitele Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthonyho Fauciho se neočekává, že by se na území Spojených států virus zika masově rozšířil. Zároveň však podle něho „není pravděpodobné, že by byla během několika let běžně dostupná vakcína“. Fauci to řekl novinářům po svém jednání v Bílém domě.

Podotkl rovněž, že Spojené státy nebudou vydávat žádné zákazy cest do oblastí, kde je virus rozšířen. Účast amerických sportovců na letní olympiádě v brazilském Riu de Janeiro je podle něho na rozhodnutí každého konkrétního sportovce. Washington dosud pouze doporučil těhotným ženám, aby se vyvarovaly cest do některých latinskoamerických a karibských zemí.