Obamův bič na bohaté má pomoci střední třídě

Barack Obama během tiskové konference

Barack Obama během tiskové konference Zdroj: ctk/ap

Omezení zisků z investic a složitější převádění majetku na dědice. To jsou cíle nových daňových pořádků, které prezident Barack Obama chystá na nejbohatší Američany. Smyslem opatření má být pomoc střední třídě.

Obama plán představí zítra v rámci Zprávy o stavu Unie. Jak uvádí agentura AP s odvoláním na zdroje z administrativy, nepůjde o změny kosmetické. Například u daně z kapitálových zisků se má kvóta posunout z 23,8 na 28 procent. V průběhu deseti let by měla federální kasa takto vybrat 320 miliard dolarů. Podle agentury Bloomberg chce Bílý dům většinou této částky financovat daňové úlevy pro studující na vyšších vzdělávacích stupních či odměňovat péči o děti.

„Vidíme opatření, jehož smyslem je skutečná daňová úleva střední třídě, která má řešit fakt stagnace mezd u této skupiny obyvatel,“ řekl Bloombergu Harry Stein z washingtonského think-tanku Center for American Progress blízkého demokratům.
Plán bude mít těžký život v Kongresu ovládaném republikány. Na potřebě změn daňové legislativy se sice obě strany shodují, soulad ale budou hledat obtížně.