Obavy z brexitu: pesimismus britských firem je nejvyšší od roku 2009

Zdroj: čtk

March for Europe v Londýně, červenec 2016
Brexit
Brexit
Brexit
8
Fotogalerie

Britské podniky jsou ohledně svých vyhlídek nejpesimističtější minimálně od roku 2009. Na jejich podnikatelské plány mají negativní dopad obavy související s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters to vyplývá z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnost IHS Markit.

Průzkum se uskutečnil ve druhé polovině října a mimo jiné ukázal, že na podnikatelskou důvěru má největší negativní vliv politická nejistota. Podíl firem, které v příštích 12 měsících očekávají vzestup podnikatelské aktivity, se snížil na 32 procent z 39 procent v předchozímu průzkumu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 2009, kdy společnost IHS Markit tyto průzkumy zahájila.

„Údaje od respondentů signalizují, že obavy spojené s brexitem mají výrazný dopad na plány na podnikové investice a přijímání zaměstnanců,“ uvedl ekonom IHS Markit Tim Moore. „Útlum investičních plánů lze sice zčásti připsat na vrub slabší světové poptávce, nejnovější údaje z Británie jsou ale znatelně horší než jinde v Evropě a v dalších vyspělých ekonomikách,“ dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti druhému kvartálu o 0,6 procenta. Dosáhl tak nejprudšího mezičtvrtletního růstu od roku 2016. Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně minulý týden varoval, že odchod z EU bez dosažení přechodné obchodní dohody by Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent HDP, tedy asi o čtyřletý hospodářský růst.